Кламер БГ - Новини: "Воля" също напуска НС, ако Симеонов не подаде оставка до петък

"Воля" също напуска НС, ако Симеонов не подаде оставка до петък

България

|
Нед, 04 Ноем 2018г. 13:50ч.
"Воля" също напуска НС, ако Симеонов не подаде оставка до петък

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки даде ултиматум на вицепремиера Валери Симеонов до петък да подаде оставка, или и неговата партия ще напусне парламента, както това миналия петък сториха депутатите от БСП.

Левицата се закани нейните народни представители да се регистрират на работа в парламента едва след като Симеонов си подаде оставката заради това, че нарече протестиращите майки на деца с увреждания "кресливи жени с уж болни деца". Така пленарното заседание миналия петък се провали заради липсата на кворум. Сходна ситуация имаше и в сряда. Председателят на парламента Цвета Караянчева междувременно се закани да глоби всички депутати, които не са се явили на работа.

Твърдо сме за оставките на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, заяви Марешки пред БНР в неделя.

"Учудваме се защо БСП и ДПС пазят Каракачанов, а са се фокусирали само върху Симеонов, след като се видя, че те са едно и също. Надявам се и БСП също да узреят за това, което българският народ вече им подсказва, че няма как някой да подкрепя Валери Симеонов в битката му срещу майките на деца с увреждания и да не носи същата отговорност. Ние твърдо искаме тези оставки", каза Марешки.

Той обясни, че досега депутатите му не са прилагали методите на БСП и ДПС да бойкотират управляващите като не се регистрират депутатите им в парламента, защото във "Воля" считали, че депутатът е длъжен да бъде в парламента и да гласува закони.

"Ако все пак липсата на морал, доблест, мъжество в тези двама продължава да надделява и това е единственият начин, ние тази седмица в НС ще обявим, че им даваме последен срок до края на седмицата – ако не, също ще предприемем мерки за нерегистриране и по този начин да постигнем това, което народът очаква - тези двамата, които срамят България, да не са част от българското правителство“, обясни Марешки.

Ако конструкцията е програмата, ние не казваме да се срути конструкцията, подчерта Марешки и добави, че ВМРО и НФСВ си остават в коалицията, а трябва да се сменят само двамата вицепремиери:

"Надявам се, че в тези партии има по-нормални и достойни хора от тях двамата. Ако пък в партиите им няма по-достойни и нормални хора от тях, нека извън партиите да намерят и да предоставят две кандидатури, които да заемат техните места и конструкцията си остава желязна и си продължават 4-годишния мандат по програмата, която е основа на правителството. Сега целият народ трябва да търпи тези извращения и гаврата с най-светите неща. Ако концепцията на ВМРО е да си "оправим приятелите в този мандат“, ние няма защо да търпим това нещо. Ако имената Каракачанов и Симеонов гарантират съществуването на правителството, това е супер жалко за държавата и премиера“, коментира лидерът на "Воля".

Той посочи, че е предупредил Борисов, че ще получи "нож в гърба“. "Предупредил съм го, че единият ще му забие нож в гърба, както преди това го направи на Бареков, както сега потопява Волен Сидеров и Валери Симеонов. Сега ще потопи и Борисов и след това ще си намери друг. Той и в момента Каракачанов преговаря с БСП и ДПС за следващата конструкция. Борисов няма никаква полза да продължава в тази ситуация, защото те ще го потопят и изхвърлят“, смята Марешки.

"Ако няма с кого да се заменят двамата вицепремиери, е по-добре Борисов да излезе в малцинство с чиста програма", смята още той.

Подобен призив отправиха и от ДПС преди дни като обещаха да

подкрепят правителство на малцинството на ГЕРБ, ако от сегашния управленски формат бъдат отстранени "Обединените патриоти". В ГЕРБ обаче очевидно не са съгласни на това. Вицепремиерът им Томислав Дончев коментира преди дни, че подобен кабинет би бил слаб и податлив на натиск.

Според лидера на "Воля" обаче има здраво мислещи хора в парламента, които биха застанали зад такава програма, включително хора от БСП и ДПС.

В същото време председателят на Народното събрание Цвета Караянчева призовава народните представители да идват на работа и да се регистрират. Според не яс бойкота си от петък опозицията е навредила на себе си, тъй като това е денят за парламентарен контрол, в който могат да поставят въпроси на министрите.

"Ние, като народни представители, трябва да бъдем в залата и трябва да водим дебат. Не искам да си мисля, че колегите от опозицията бягат от дебата за бюджета, защото този бюджет е най-добрият досега, който е предлаган от управляващи. Виждате, че от самите синдикати е подкрепен. Нека да влезнат в залата, нека да направят дебати. Иначе за кворума ние ще се справим, мобилизирали сме се моите колеги от ГЕРБ, от "Обединени патриоти" и мисля, че оттук нататък ще имаме кворум“,

каза тя.

Караянчева заяви, че ще санкционира с 2/3 от надницата за деня всички народни представители, които не са се регистрирали в петък без уважителна причина:

"Ако някой не отиде на работа в предприятие или в учреждение, държавна институция или общинска, какво ще му се случи? За три отсъствия ще получи самоотлъчка и ще бъде изгонен от работа“, онагледи тя ситуацията.

И ГЕРБ е напускала залата през 2013-2014 година, когато казваше, че ще влезе в залата, само за да гласуват оставката на Орешарски, припомни Караянчева. Разликата е, според нея, че в онзи период е имало масови протести по улиците:

"Опозицията беше спирана да говори. В залата не се даваше възможност на нас, като опозиция, да говорим, а сега дебатът върви. Като председател и моите колеги като заместник-председатели даваме възможност на всеки един народен представител, защото за мен това е верую, да изкаже своята позиция, без личностни нападки. Политиката на празния стол не носи никакви положителни последици за този, който го упражнява“, смята парламентарната шефка.

mediapool.bg