Кламер БГ - Новини: Волен Сидеров се премести в Столичния общински съвет

Волен Сидеров се премести в Столичния общински съвет

България

|
Ср, 30 Окт 2019г. 11:31ч.
Волен Сидеров се премести в Столичния общински съвет

В сряда Народното събрание прекрати депутатските правомощия на лидера на “Атака“ Волен Сидеров, който бе избран за общински съветник в Столичния общински съвет. Той депозира депутатската си оставка на 24 октомври, няколко дни преди първия тур на местните избори, където се яви кандидат за кмет на София и водач на листата на “Атака“. Обяснението за решението беше, че така е честно пред избирателите, но Сидеров така и не обясни защо не е подал оставката си преди предизборната кампания.

Това означава, че Сидеров най-вероятно ще открие първото заседание на общинския съвет, защото ще е най-възрастният общински съветник.

Въпреки че оставката му като депутат бе гласувана набързо, Сидеров очевидно не бързаше да напуска парламента, а депутатите му останаха недоволни, че нямало дебати. Председателят на "Атака" обяви, че ГЕРБ е съучастник в "политическата разправа" на ВМРО и НФСБ, които преди няколко месеца го изключиха от парламентарната група на "Обединените патриоти". "ВМРО и НФСБ бяха инструментите, но поръчителите са други", каза той.

"Питайте ГЕРБ дали е коалиционен партньор на "Атака"

Сидеров разкритикува сериозно коалиционните си партньори във властта, но не пожела обаче ясно да отговори на въпроса дали продължава да подкрепя управляващата коалиция, от която е част. Вместо това прехвърли въпроса към партията на премиера Бойко Борисов:

"Какъв коалиционен партньор на ГЕРБ, къде го виждате? Питайте Дариткова (бел.ред.- председателя на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова) коалиционен партньор ли са на "Атака", каза той.

Малко след това Дариткова се извини на Сидеров, че в пленарната зала не му била дадена думата преди гласуването. "Разчитам на отговорното поведение на нашите партньори и смятам, че споразумението е в сила и ние ще продължим да бъдем в рамките на този парламент управляващо парламентарно мнозинство", каза тя в отговор и на въпроса дали "Атака" ще продължи да подкрепя управлението.

Депутати от ГЕРБ коментираха пред Mediapool, че поне засега атакистите ще продължат да крепят мнозинството в парламента. Дори това да се промени, ГЕРБ пак ще има мноизнство - с гласовете на партията на Веселин Марешки "Воля", която се води опозиционна, но и сега често подкрепя управляващите с гласовете си.

Защо Сидеров напусна парламента?

Въпреки ниския си резултат на местните избори и Сидеров се обяви за победител, защото "Атака" запазила бройката си общински съветници в София, а ГЕРБ получила по-малко места. "Сон шон жмо. ГЕРБ имаше 30, а сега са 27 – спад“, каза той.

Лидерът на “Атака“ спечели 6400 гласа на кметските избори в София, което са точно 1.44% от гласовете. Листата на “Атака“ получи с 1000 гласа повече и партията успя да вкара двама съветници в общинския съвет, като единият от тях ще е Сидеров. На евроизборите "Атака" получи подобен резултат - 1.07% или 20 000 гласа от цялата страна. Това поражда въпросът дали сидеровата партия е способна за малко повече от година, колкото остава до парламентарните избори, да увеличи подкрепата си до над 4 на сто, за да влезе отново в парламента. Ако това не стане и Сидеров не беше станал общински съветник, в първите месеци на 2021 година той щеше да изпадне от политическата сцена.

Това прави логично решението му да се пренесе в Столичния общински съвет, чийто мандат започва сега и е 4 години. "В Столичната община има много далавери за разкриване и аз ви обещавам интересни сюжети", каза той и така даде заявка, че ще продължи да правлича вниманието върху себе си.

Последното изстъпление на лидера на "Атака" беше в изборната нощ с опит за нахлуване в столичната зала "Арена Армеец",където се намира Общинската избирателна комисия. Той поискал да наблюдава какво става вътре, но полицията отказала да го пусне, защото по закон Сидеров няма право да е там. В ОИК-София се предават протоколите от избирателните комисии от цялата столица.

В началото на октомври той се държа скандално в ефира на БНТ и бе обявен за персона нон грата в обществената телевизия. След това той се опита да нахлуе в телевизията, а след като не се получи – започна да подава жалби срещу БНТ.

По-късно прехвърли вниманието си към доскорошния си коалиционен партньор Ангел Джамбазки, който също беше кандидат за кмет на София. Лидерът на "Атака" покани евродепутата на "физически двубой", а преди това двамата си отправяха покани за гей и нарко тестове.

Ангел Джамбазки спря да отговаря, но тогава Сидеров подаде оставка като депутат и подкани Джамбазки да стори същото в Европейския парламент, което не се случи.

В сряда парламентът прие и оставката на Лиляна Павлова като народен представител. Те бе номинирана от правителството за вицепрезидент и член на Управителния комитет на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

mediapool.bg