Кламер БГ - Новини: Волво тества самоуправляващи се камиони в шведска мина

Волво тества самоуправляващи се камиони в шведска мина

Технологии

|
Пет, 09 Септ 2016г. 14:58ч.
Волво тества самоуправляващи се камиони в шведска мина

Шведският производител Волво започна тестове на камиони с автономно управление от ново поколение - Volvo FMX, съобщава изданието mashable.com.

Камионите ще бъдат изпробвани в реална работна среда в мините Болиден в Кристенберг, Швеция.

Целта е да се провери как новата технология може да осигури безопасен и ефективен транспорт при тежки условия в ограничена среда.Как се справят самоуправляващите се камиони с предизвикателствата на терен може да бъде видяно в YouTube канала на Volvo Trucks.

"Умният" камион веднага предизвика интереса на индустрията.

Проектът за развитие на самоуправляващи се камиони показва, че тези технологии могат да увеличат ефективността на транспорта и продуктивността в труднодостъпни зони с висок риск и повтарящи се транспортни процеси, като мини, пристанища и др.

При използването на новите машини отпадат изискванията за вентилация на галериите преди товаренето на рудата, необходими при управление с шофьор. Така всеки камион може да бъде използван по-ефективно и да изпълнява повече транспортни задачи в рамките на смяната. Оптимизацията на транспортните процеси води до намаляване на разхода на гориво и износването на машините.

Планирано е тестовете да продължат поне още година и половина преди да бъдат пуснати в серийно производство и продажба.

mediapool.bg