Кламер БГ - Новини: Юристите на Байдън намериха начин за конфискуване и прехвърляне на Украйна на замразените руски активи

Юристите на Байдън намериха начин за конфискуване и прехвърляне на Украйна на замразените руски активи

Война в Украйна

|
Ср, 20 Септ 2023г. 16:45ч.
Юристите на Байдън намериха начин за конфискуване и прехвърляне на Украйна на замразените руски активи

Президентът Джо Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън може да използва Закона за международни извънредни икономически правомощия от 1977 г. (IEEPA), за да прехвърли замразените резерви на Русия в Украйна.

До този извод стигнаха група експерти, ръководени от професор Лари Трайб, пише колумнистът на New York Times Брет Стивънс.

"IEEPA изрично заявява, че президентът може да разследва, блокира, регулира, насочва и принуждава, анулира, предотвратява или забранява прехвърлянето на собственост. Това правомощие е свързано с прехвърлянето на "всяко право, власт или привилегия“ върху собственост, в която има интерес чужда държава и която е под юрисдикцията на САЩ“, се посочва в доклада на експертите.

Преди това американски президенти вече са прибягвали до тази практика. Например, Джордж Буш замрази иракски активи в САЩ след нахлуването в Кувейт и ги прехвърли на комисия на ООН за жертвите на агресията на Саддам Хюсеин.

В същото време, както отбеляза ръководителят на групата експерти професор Трайб, "суверенният имунитет" на държавите се прилага само в съдебни производства, но не може да се използва "за подкопаване на външната политика на дадена страна, отразена в действията на изпълнителната или законодателната власт.“

"Просто няма основание да се твърди, че Русия може да наруши суверенитета на Украйна, като се позовава на собствения си суверенитет като на неприкосновен щит", каза Трайб.

Той също така припомни, че има доктрина за "контрамерки" - действия, които иначе биха могли да нарушат международното право, но са законни, защото се предприемат срещу друга държава за международно противоправно деяние.

В началото на септември Министерството на финансите на САЩ оцени общата сума на руските активи, замразени в световен мащаб, на 280 млрд. долара. Работната група за руските елити, подставени лица и олигарси (REPO), която включва САЩ, Великобритания, Австралия, Канада, Франция, Германия, Япония и Италия, обеща да "блокира активи“, докато Русия "плати за щетите, които е причинила на Украйна“.

В същото време Европейският съюз стигна до извода, че не може законно да конфискува напълно руски активи, пише Bloomberg, цитирайки доклада.

mediapool.bg