Кламер БГ - Новини: Южна Корея увеличава осем пъти помощта си за Украйна

Южна Корея увеличава осем пъти помощта си за Украйна

Война в Украйна

|
Вт, 29 Авг 2023г. 09:30ч.
Южна Корея увеличава осем пъти помощта си за Украйна

сн.: БГНЕС/ЕПА, архив

През следващата година Южна Корея ще предостави на Украйна финансова помощ в размер на 520 млрд. вона (394 млн. долара), което е осемкратно увеличение спрямо тази година, предаде Ройтерс.

Пакетът от помощи включва 130 млрд. вона за възстановяване, 260 млрд. вона за хуманитарна помощ и още 130 млрд. вона чрез международни организации, става ясно от южнокорейския бюджет за 2024 г.

През юли президентът Юн Сук-йол обяви, че през тази година страната му ще предостави "големи количества военни доставки", без да дава повече подробности, предаде БТА.

Юн също обяви и увеличение на официалната южнокорейска помощ за развитие за стратегически области, включително Азиатско-Тихоокеанския регион и Африка, от 1,4 трилиона вона на 2 трилиона вона (1,51 млрд. долара).

Увеличението на помощта за чужбина е част от усилията да се помогне на южнокорейските компании да се развиват в чужбина и да се гарантират националните интереси, като например веригите за доставки, и Сеул да поеме отговорност като ключов член на световната общност, съобщи министерството на икономиката и финансите в съобщението за бюджета.

mediapool.bg