Кламер БГ - Новини: Русия връща шест украински деца с посредничеството на Катар

Русия връща шест украински деца с посредничеството на Катар

Война в Украйна

|
Ср, 06 Дек 2023г. 08:22ч.
Русия връща шест украински деца с посредничеството на Катар

Владимир Путин, снимка ЕПА/БГНЕС

Шест украински деца ще бъдат върнати от Русия в Украйна след подписване на споразумение, сключено с посредничеството на Катар, обяви катарски представител, цитиран от "Ройтерс".

Източник, участвал в организирането на връщането, заяви, че непълнолетните са пребивавали при роднини в Русия или в окупирана от нея част от Украйна. Това е втората група деца, които ще бъдат върнати от Русия в Украйна с посредничеството на Катар. През през октомври четири деца бяха върнати в домовете им от Русия.

Катар се съгласи да се отзове на украинската молба за преговори с Русия за връщане на деца при семействата им по време на посещение на катарския премиер шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани в Украйна през юли.

Процесът по връщането на децата включва получаване на съгласието на семействата, установяване на самоличността на непълнолетните, координация с хуманитарни организации и логистични мерки

Украйна твърди, че около 20 000 деца са били откарани от Украйна в Русия или в окупирана от нея украинска територия без съгласието на техните родители или настойници. Според Киев това е военно престъпление, което се припокрива с дефиницията на ООН за геноцид.

Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин и държавния комисар по правата на детето в Руската федерация Мария Лвова-Белова заради отвличането на деца.

Русия, която нахлу в Украйна през февруари миналата година, отхвърля обвинението и казва, че защитава уязвими деца от войната.

mediapool.bg