Кламер БГ - Новини: Русия атакува Киев и Одеса по въдух

Русия атакува Киев и Одеса по въдух

Война в Украйна

|
Съб, 11 Ноем 2023г. 09:14ч.
Русия атакува Киев и Одеса по въдух

Военнослужещи от 68-ма пехотна бригада

Русия атакува по въздух Одеса в петък вечерта, а тази сутрин и Киев.

Украинската столица стана обект на въздушна атака и тази сутрин се чуха силни експлозии, съобщи кметът Виталий Кличко.

Към момента няма информация за жертви и щети, предаде Ройтерс.

Това е първа атака срещу Киев след края на септември.

"Силни експлозии се чуха на левия бряг (на река Днепър) в столицата", написа Кличко в канала "Телеграм".

По предварителна информация, противовъздушната отбрана работеше срещу балистични ракети, допълни кметът Кличко.

Въздушна тревога за Киев и околния регион беше обявена минути преди да се чуят експлозиите. Градските власти призоваха киевчани да останат в бомбоубежищата.

Одеса отново бе атакувана с дронове и ракети

Одеса отново беше атакувана с дронове и ракети в петък вечер.

Въздушна тревога беше обявена от 18:50 до 19:07 часа на 10 ноември. Последва кратко прекъсване и тревогата бе подновена от 19:36 до 20:00 часа. След това в 21:19 часа отново имаше тревога, предаде БТА.

Два обекта са били поразени в Одеския район по време на атаката.

"Към момента е известно за трима пострадали. 96-годишна жена е извадена изпод развалините на кооперация. Настанена е в болница. Състоянието й е стабилно, лекарите оказват необходимата помощ. Леко пострадали са и още двама възрастни хора - на 72 и 73 години, на които е оказана помощ на място", съобщи в приложението "Телеграм" председателят на Одеската областна военна администрация Олег Кипер.

По информация на украинските военни, пристанищната инфраструктура вероятно е била ударена от свръхзвукова ракета "Оникс".

Няма пострадали хора, мащабите на разрушенията се изясняват.

Русия свали 2 украинска дрона над Московска и Смоленска област

Междувременно руското министерство на отбраната обяви рано тази сутрин, че противовъздушната отбрана на страната е свалила два украински дрона над Московска и съседната Смоленска област, която граничи с Беларус, предаде Ройтерс.

Безпилотните летателни апарати са били унищожени около 23 часа (22 ч. българско време) в петък.

Руски канали в "Телеграм" съобщиха за поне две експлозии. Има съобщения, че един от дроновете е бил свален близо до завод за машини в град Коломна, на 100 километра югоизточно от Москва.

Публикувани бяха и предполагаеми снимки на пожар във фабрика за експлозиви в Котовск, на 500 километра югоизточно от руската столица.

Агенция Ройтерс прави уговорката, че не може да потвърди по независим път съобщението на руското министерство на отбраната и дали инцидентите, за които се появи информация в "Телеграм", са същите.

Град Котовск обаче се намира в Тамбовска област. Коломна е в Московска област.

Руското министерство на отбраната почти всеки ден съобщава за украински дронове, засечени над територията на страната, отбелязва Ройтерс. Такива инциденти обаче стават по-рядко в райони, близо до Москва. Повечето от тези атаки не вземат жертви и причиняват ограничени щети.

mediapool.bg