Кламер БГ - Новини: Путин сравни агресията на Русия с действията на Израел в Газа

Путин сравни агресията на Русия с действията на Израел в Газа

Война в Украйна

|
Ср, 22 Ноем 2023г. 19:01ч.
Путин сравни агресията на Русия с действията на Израел в Газа

Путин сравни агресията на Русия с действията на Израел в Газа

Руската инвазия в Украйна е "трагедия" и Москва е готова да преговаря, за да я спре, каза руският президент Владимир Путин чрез видеовръзка на срещата на Г-20. Той допълни, че Москва никога не е отказвала да участва в мирни преговори с Киев, предаде ТАСС.

Това е първото изказване пред ръководителите на 20-те страни с най-развити икономики в света, което руският държавен глава прави от началото на войната в Украйна.

"Някои колеги вече казаха в изказванията си, че са шокирани от продължаващата агресия на Русия в Украйна. Да, разбира се, военните действия винаги са трагедия", каза Путин.

"Не е ли шокиращо днес изтребването на цивилното население в Палестина и ивицата Газа? А фактът, че лекарите трябва да правят операции на деца, да оперират със скалпел детско тяло без упойка – не е ли шокиращо?", запита възмутено Путин на 637-мия ден от руското нахлуване и зверства в Украйна.

"Военните действия винаги са трагедия за конкретни хора, конкретни семейства и страни като цяло. И несъмнено ние трябва да помислим как да прекратим тази трагедия", подчерта Путин.

"Между другото, Русия никога не е отказвала мирни преговори с Украйна. Не Русия, а Украйна обяви публично, че се оттегля от преговорния процес. Освен това беше подписан указ от държавния глава, който забранява подобни преговори с Русия. Разбирам, че тази война и загубата на хора не могат да не шокират...“, добави той.

Видеоконферентна среща на върха бе свикана от индийския премиер Нарендра Моди. Путин пропусна предишните заседания на Г-20 в Индия и Индонезия. Тогава Русия бе представлявана от външния министър Сергей Лавров. За последен път Путин присъства лично на среща на върха Г-20 през 2019 г. в японския град Осака, припомня Ройтерс.

В днешната виртуална среща на Г-20 се включиха и китайският премиер Ли Цян, японският премиер Фумио Кишида, турският президент Реджеп Тайип Ердоган, канадският премиер Джъстин Трюдо, австралийският премиер Антъни Албанезе, бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва и др.

Официално диалогът между Русия и Украйна за прекратяване на войната бе прекратен през май 2022 г. по инициатива на Киев поради разкрити факти за масови убийства на цивилни в деокупираната Буча. Руското министерство на отбраната и министърът на външните работи Сергей Лавров нарекоха клането в града, където бяха открити десетки трупове със завързани на гърба ръце, „инсценировка“, твърдейки, че западните държави са забранили на Киев да продължава преговорите с Русия. Путин обвини Украйна, че е изхвърлила мирните споразумения, парафирани в Истанбул, „на бунището на историята“. Също през есента на 2022 г. той анексира Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област. След това украинският президент Владимир Зеленски подписа указ, който изключва възможността за диалог с Русия, докато Путин е неин президент.

Украинското ръководство многократно е заявявало, че условието за диалог е пълното изтегляне на руските войски от страната и връщането на всички окупирани територии, включително Крим. Кремъл настоя да се признаят „геополитическите реалности“. В началото на ноември украинският лидер отново заяви, че страната му няма да обсъжда възможността за прекратяване на войната при условията на изоставяне на заграбените от Русия територии: „Сега да седнем с Русия, да говорим и да й дадем нещо – това няма да се случи“, подчерта той.

Зеленски отрича, че западните партньори на Украйна се опитват да го убедят да влезе в диалог с руския президент Владимир Путин. „Всеки знае моето отношение, което съвпада с отношението на украинското общество. Днес никой не ме притиска. Всичко това се случи в началото на войната и преди войната. Днес никой от лидерите на ЕС или САЩ не оказва натиск“, отбеляза той.

По-рано източници на NBC съобщиха, че американски и европейски служители са започнали да обсъждат с украинското ръководство възможността за започване на мирни преговори с Русия. Според източниците на изданието по време на „деликатния“ диалог темата за това от какво ще трябва да се откаже Украйна, за да постигне мир, е била засегната в „много общи линии“. Обсъжданията на тази тема започнаха на фона на притесненията на американски и европейски служители, че войната е стигнала до „застой“ и че Западът няма да може да поддържа адекватни нива на помощ за Украйна поради избухването на войната между Израел и ислямистката групировка Хамас.

Зеленски определи като погрешно мнението, че ситуацията във войната е „патова“. Според него украинската офанзива е бавна поради факта, че „Русия контролира небето“ и просто трябва да изчакаме допълнителни системи за противовъздушна отбрана, както и изтребители F-16. Президентът припомни, че миналата година фронтът също беше неподвижен, но тогава украинските военни успяха да направят пробив в района на Харков. Въпреки това, според източници на NBC, ако ситуацията не се промени до края на годината, ще започнат "по-спешни дискусии за мирни преговори".

mediapool.bg