Кламер БГ - Новини: Пригожин е отрязан от руските държавни телевизии по заръка на военното министерство

Пригожин е отрязан от руските държавни телевизии по заръка на военното министерство

Война в Украйна

|
Нед, 12 Фев 2023г. 16:24ч.
Пригожин е отрязан от руските държавни телевизии по заръка на военното министерство

Пригожин е отрязан от руските държавни телевизии по заръка на военното министерство

Медийната активност на основателя на Частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин, който след набирането на осъдени по затворите се сдоби с 50-хилядна "армия" и влезе в конфликт с Генералния щаб, явно е преляла чашата на търпението на военното министерство.

Пригожин, който по-рано нарече ръководството на руската армия "клоуни", е отрязан от ефира на държавните телевизии. Те, както и останалите контролирани от Кремъл медии, са получили разпореждане да не споменават в ефир името на Пригожин, казва прокремълският политолог Сергей Марков в интервю за "Ню Йорк таймс".

Решението за "отрязването" от пропагандната матрица потвърди и самата ЧВК "Вагнер". В нейния неофициален канал Grey Zone е публикуван документ, в който от името на Министерството на отбраната е отправена молба да бъдат упоменавани Пригожин и негови изявления за хода на военните действия, пише "Москоу таймс".

Забраната важи дори за самата ЧВК – на руските държавни медии е препоръчано да говорят, че боевете в Украйна се водят от "щурмови отряди", "руски десантчици" и "подразделения на въздушно-десантните части".

Министърът на отбраната Сергей Шойгу, който провали войната в Украйна и не постигна нито една от поставените задачи, удържа апаратна победа над Пригожин в кабинетите на Кремъл. Той също така отряза ЧВК "Вагнер" и от възможността да набира затворници: сега с това се занимава пряко военното министерство.

Пиар активността на Пригожин, който се хвалеше с превземането на Соледар, докато Министерството на отбраната не беше потвърдило това, няма как да не безпокои военните. През януари шефът на "Вагнер" за пръв път влезе в топ 10 на най-споменаваните хора в медиите, докато Шойгу "излетя" от десетката.

Конфликтът между руското военно министерство и Пригожин тлее още от сирийската военна кампания на президента Владимир Путин, а неговият апогей беше поражението на силите на ЧВК "Вагнер" край Дейр ез Зор. По непотвърдена информация Министерството на отбраната е отказало да признае за своя част, която се е насочила към петролната рафинерия Conoco. В резултат на това стотици бойци на Вагнер загинаха от артилерийски удари и американски военни хеликоптери

Възходът на хардлайнери като Пригожин и чеченския лидер Рамзан Кадиров започна да поражда тревоги сред руския елит още в края на миналата година, съобщи по-рано агенция "Блумбърг" позовавайки се на информирани източници.

Особен страх, включително сред администрацията и бизнеса, са предизвикали публичните призиви на Пригожин към "сталински репресии". Според източниците на агенцията Пригожин е накарал редица богати руснаци да се безпокоят за своята сигурност и за сигурността на своите семейства.

mediapool.bg