Кламер БГ - Новини: "Престъпници": Остри критики към руските депутати на срещата на ОССЕ

"Престъпници": Остри критики към руските депутати на срещата на ОССЕ

Война в Украйна

|
Четв, 23 Фев 2023г. 17:05ч.
"Престъпници": Остри критики към руските депутати на срещата на ОССЕ

Председателката на Парламентарната асамблея на ОССЕ Маргарета Цедерфелт, Сн. ЕПА/БГНЕС

Руските членове на парламента бяха остро критикувани днес за ролята им във войната срещу Украйна. Критиките бяха отправени по време на сесията на Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), предаде ДПА.

"Днес някои депутати подпомагат и са съучастници в престъпленията", каза във Виена председателката на Парламентарната асамблея на ОССЕ Маргарета Цедерфелт.

В речта днес по повод откриването на сесията на организацията Цедерфелд, която е депутат в шведския парламент обвини руските си колеги, че подкопават правата на човека, медиите и изборите.

Вторият ден от сесията на ОССЕ утре пък съвпада с годишнината от нахлуването на Русия в Украйна, което започна на 24 февруари 2022 г.

Въпреки че много държави призоваха да не бъдат издавани визи на руските делегати, Австрия позволи на девет делегати от Русия да вземат участие в сесията, като посочи, че е задължена от закона да го направи, тъй като централата на международната организация е във Виена. Шестима от руските делегати са обект на санкции от ЕС, съобщи министерството на външните работи на Австрия.

Украински депутати не пожелаха да присъстват на форума в знак на протест срещу руското участие. Все пак те са във Виена, за да проведат двустранни разговори относно преустановяване на участието на руски представители в Парламентарната асамблея.

На сесията днес словашки депутат прочете на глас речта на украинска делегация, в която руските делегати са наречени "престъпници". "Присъствието им е обида към жертвите на техните зверства", се казва още в речта на украинските представители.

Делегатите от Литва също не взеха участие в заседанието в знак на съпричастност с Украйна.

В ОССЕ членуват 57 страни, а организацията са стреми да предотвратява конфликти и да подсилва демокрацията. Тя е единственият регионален форум по сигурността, в който страните членки на НАТО, като например САЩ, често се срещат с Русия.

mediapool.bg