Кламер БГ - Новини: Председателят на Държавната дума иска да лиши "предателите" от руско гражданство

Председателят на Държавната дума иска да лиши "предателите" от руско гражданство

Война в Украйна

|
Вт, 12 Апр 2022г. 13:01ч.
Председателят на Държавната дума иска да лиши "предателите" от руско гражданство

Председателят на Държавната дума иска да лиши

Председателят на долната камара на руския парламент предложи да се отнеме гражданството на "предателите", които се противопоставят на инвазията в Украйна, като даде за пример журналистката, която държеше на живо на екрана плакат срещу войната , предаде АФП.

"Огромното мнозинство от нашите граждани подкрепят специалната военна операция в Украйна, разбират необходимостта от нея за сигурността на страната и народа ни. Но има и такива, които се държат страхливо, вероломно", каза председателят на Думата Вячеслав Володин.

"Те правят изявления, представяйки ги като свои лични убеждения, като борба за мир, но в действителност всичко се оказва постановка на държава от НАТО, в която актьорите получават "бисквитки от Държавния департамент", след като изпълнят ролята си. Днес Марина Овсянникова получи такава помощ под формата на работа във „Велт“,“ цитира ТАСС думите на Володин.

"Уви, за такива "граждани на Руската федерация" не съществува процедура за отнемане на гражданството им и забрана за влизане в нашата страна. Но може би ще е добре", продължава той в канала си в Teлеграм. "Какво мислите?“, попита той последователите си.

Журналистката Марина Овсянникова в средата на март на живо по телевизията издигна плакат с надпис "Не на войната". Тя напусна работата си в Първи канал на руската обществена телевизия. Вчера германският "Велт" съобщи, че тя ще работи като техен кореспондент за Украйна и Русия.

"Сега тя ще работи за страна от НАТО, оправдавайки доставките на оръжие за украинските неонацисти, изпращането на чуждестранни наемници да се бият с нашите войници и защитата на санкциите срещу Русия", каза Володин.

Франс прес посочва, че е малко вероятно радикална мярка като отнемането на гражданство да бъде приета без одобрението на президента Владимир Путин.

Задържан е опозиционер, критикуващ инвазията в Украйна

Същевременно в Русия бе задържан Владимир Кара-Мурза - опозиционер, критикуващ инвазията в Украйна, предаде Франс прес, като се позова на неговия адвокат.

Причини за ареста не бяха посочени. Кара-Мурза обаче разкритикува войната на няколко пъти през последните дни, отбелязва АФП.

Неговият адвокат Вадим Прохоров съобщи, че клиентът му е бил задържан близо до дома си в столицата Москва вчера.

40-годишният Кара-Мурза е бивш журналист, близък до убития през 2015 г. недалеч от Кремъл опозиционер Борис Немцов, както и до изпадналия в немилост бивш олигарх Михаил Ходорковски. Кара-Мурза е един от основните руски опозиционери, останали в страната. Той твърди, че е бил отравян на два пъти - през 2015 и 2017 г. - заради политическата си дейност, припомня АФП.

Руските власти затегнаха наскоро своя законодателен арсенал срещу критиците на т. нар. "специална военна операция" в Украйна. Публикуването на "фалшиви информации" за въоръжените сили например се наказва с до 15 години затвор, отбелязва АФП.

Руската военна инвазия в съседната страна е придружена от репресии у дома. Хиляди демонстранти бяха задържани, неправителствени организации и независими медии - принудени да спрат работа, а достъпът до няколко социални мрежи бе блокиран.

mediapool.bg