Кламер БГ - Новини: Още един висш руски генерал изчезна след метежа на Пригожин

Още един висш руски генерал изчезна след метежа на Пригожин

Война в Украйна

|
Ср, 05 Юли 2023г. 20:00ч.
Още един висш руски генерал изчезна след метежа на Пригожин

Генерал Юнус-Бек Евкуров, зам.-министър на отбраната. Снимка: Министерство на отбраната на Русия

Още един високопоставен руски генерал изчезна от публичното пространство след бунта на ЧВК "Вагнер", който едва не прерасна във военен преврат и можеше да постави началото на мащабни чистки в ръководството на Министерството на отбраната.

Заместник-министърът на отбраната Юнус-Бек Евкуров, носител на званието Герой на Русия, носител на Ордена за заслуги към Отечеството, Ордена за мъжество и на два медала за храброст, спря да се появява на събитията на Министерството на отбраната. По-рано това се случи със заместник-командващия Обединената групировка на руските войски в Украйна генерал Сергей Суровикин.

Отсъствието на Евкуров от срещата на ръководството на военното ведомство с участието на министър Сергей Шойгу на 3 юли е показателно, посочва британското разузнаване във всекидневния си кратък анализ в сряда.

На мероприятието, което бе излъчено по държавната телевизия, Шойгу първо коментира бунта на "Вагнер", наричайки го "провал", а освен това обяви реформата на системата на военните окръзи на Руската федерация с формирането на два нови - Московски и Ленинградски. В същото време както Евкуров, така и началникът на Генералния щаб Валерий Герасимов отсъстваха от срещата.

По време на 36-часовия въоръжен бунт на наемните бойци от "Вагнер", предвождани от Евгений Пригожин, ген. Евкуров е в щаба на Южния военен окръг, откъдето се командват руските войски в Украйна. Заедно със заместник-началника на ГРУ (руското военно разузнаване) Виктор Алексеев той е заснет на видео в беседка с Евгений Пригожин, който настояваше за оставките на Шойгу и Герасимов.

Суровикин също не се появявал публично повече от две седмици, отбелязва британското разузнаване. Източници, близки до руското военно министерство, заявиха на 28 юни пред "Москоу тавймс", че Суровикин е бил задържан ден след бунта на "Вагнер".

Според агенция "Блумбърг" Суровикин е бил разпитван няколко дни за връзки с Пригожин. Къде е сега генерал Армагедон, остава неясно. Източници на "Блумбърг" твърдят, че мястото на задържането му "не е затвор". В същото време отношението към Суровикин е внимателно, подчертават те: военната прокуратура се страхува от реакцията на военните към задържането на Суровикин, като се има предвид високият му авторитет в армията.

Въпреки това случващото се показва нарастващо разцепление сред руските сили за сигурност, смятат от британското министерство на отбраната. След неуспешния бунт на Пригожин подозренията паднаха върху високопоставени офицери от руската а

mediapool.bg