Кламер БГ - Новини: "Ню Йорк таймс": Русия е загубила около 200 000 убити и ранени в Украйна

"Ню Йорк таймс": Русия е загубила около 200 000 убити и ранени в Украйна

Война в Украйна

|
Пет, 03 Фев 2023г. 13:12ч.
"Ню Йорк таймс": Русия е загубила около 200 000 убити и ранени в Украйна

Официални лица в САЩ и други западни страни смятат, че броят на убитите и ранените руски войници в Украйна наближава 200 000. Това съобщава The New York Times.

Според вестника най-големи загуби Русия е претърпяла в боевете за Бахмут, където от няколко месеца се водят най-ожесточените битки. За да превземе града, който Москва вижда като ключ към превземането на целия Източен Донбас, руската армия използва лошо обучени новобранци и бивши затворници. Според NYT руското военно ведомство разглежда затворниците като "консумативи".

Според високопоставения говорител на Министерството на отбраната на САЩ Колин Кал подобна тактика на руските военни се дължи на факта, че Русия изчерпва боеприпасите, включително артилерийските снаряди. Руснаците компенсират този дефицит, като "изпращат затворници на вълни до места като Бахмут и Соледар", каза той.

В същото време изданието отбелязва, че човешките загуби едва ли могат да се превърнат във възпиращ фактор за военните цели на Владимир Путин, тъй като Москва "отчаяно се нуждае от голяма победа".

"Всъщност, няма значение колко големи са загубите на Русия, тъй като техният общ човешки ресурс е много по-голям от този на Украйна. В Русия животът на един войник не струва нищо. От друга страна, мъртвият войник е герой, независимо как е умрял. Всички загинали войници могат да бъдат заменени и броят на жертвите няма да промени общественото мнение за войната ", цитира вестникът думите на канцлера на естонското министерство на отбраната Кусти Салма.

По отношение на загубите на Украйна NYT се позовава на оценката на началника на Обединения комитет на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ Марк Мили. През ноември 2022 г. той заяви, че и двете страни в конфликта са загубили над 100 000 души. В същото време изданието отбелязва, че в боевете за Бахмут загубите на Украйна могат да бъдат сравними с руските загуби.

През януари 2023 г. командващият норвежките въоръжени сили генерал Ейрик Кристоферсен заяви, че Русия е загубила почти 180 хиляди души убити и ранени. За загубите на Украйна норвежките военни казаха, че възлизат на над 100 хиляди души. Той също така отбеляза, че около 30 000 украински цивилни са били убити по време на руската инвазия.

Медиазона, руската служба на Би Би Си и доброволци към 3 февруари установиха имената на 13 000 руски войници, убити в Украйна. Според най-скромната оценка загиналите руски военни са повече от 26 000, пише BBC. Повечето от тях през последните три месеца са мобилизирани, доброволци и затворници. За цялата продължителност на войната загубите сред мобилизираните и затворниците възлизат на около 25% от общия брой на загиналите.

Сутринта на 3 февруари Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна заяви, че от началото на войната са загинали 130 000 руски военнослужещи. Министерството на отбраната на Руската федерация през септември 2022 г. съобщи за почти шест хиляди загинали руски военни. През декември 2022 г. канцеларията на президента на Украйна заяви, че от началото на инвазията са убити от 10 000 до 13 000 украински военнослужещи.

mediapool.bg