Кламер БГ - Новини: Нова атака срещу Кримския мост. Русия твърди, че няма поражения

Нова атака срещу Кримския мост. Русия твърди, че няма поражения

Война в Украйна

|
Съб, 12 Авг 2023г. 18:42ч.
Нова атака срещу Кримския мост. Русия твърди, че няма поражения

Димна завеса над Кримския мост, сн. ТАСС

Украйна отново е атакувала ключовия Кримски мост с ракети, но не са нанесени сериозни щети по него и няма пострадали, твърди руското военно министерство. Назначеният от Русия губернатор на Крим заяви в събота, че руската противовъздушна отбрана е свалила две ракети в близост до Керченския проток, съобщи Ройтерс. Украйна не е коментирала атаката.

Губернаторът на Крим Сергей Аксьонов каза в “Телеграм“, че Кримският мост, който Украйна атакува многократно, не е бил повреден.

На публикувани в руските социални медии кадри се вижда, че дългият 19 километра мост изглежда е обвит в дим. Агенция Интерфакс съобщи, че трафикът по моста е бил спрян.

В своя публикация в "Телеграм" съветник на Аксьонов каза, че около моста е била поставена димна завеса и движението на автомобилите ще бъде възстановено в близко бъдеще, съобщи ТАСС.

Малко след това назначеният от Русия губернатор написа в "Телеграм", че руските сили са свалили още една ракета над Керченския проток, съобщи агенция Интерфакс.

Според руското министерство на отбраната Киев се е опитал да нанесе удар по Кримския мост с ракети С-200, преработени в ударен вариант, но няма жертви и щети. Местните власти съобщиха, че движението по моста е било възстановено.

Министерството на външните работи на Русия нападението като "терористична атака" срещу Кримския мост и заяви, че тя е изложила на риск живота на невинни цивилни граждани, като се закани да отвърне на удара.

"Не може да има никакво оправдание за такива варварски действия и те няма да останат без отговор", заяви говорителката на министерството Мария Захарова в своя публикация в "Телеграм".

По-рано руското министерство на отбраната заяви, че силите му са предотвратили украинска ракетна атака срещу дългия 19 километра мост, който свързва анексирания Крим с Русия през Керченския проток.

Ведомството добави, че руските сили са свалили и няколко украински дронове, които са се били насочили към полуострова.

mediapool.bg