Кламер БГ - Новини: Не е гарантирано постигане на споразумение за ембарго върху руския петрол днес

Не е гарантирано постигане на споразумение за ембарго върху руския петрол днес

Война в Украйна

|
Пон, 16 Май 2022г. 14:38ч.
Не е гарантирано постигане на споразумение за ембарго върху руския петрол днес

Жозеп Борел

Не е сигурно, че министрите на външните работи на 27-те страни от Европейския съюз ще успеят да постигнат днес споразумение за въвеждане на ембарго за руския петрол, както предлага Европейската комисия, заяви върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел, цитиран от Ройтерс.

Някои страни имат много различни позиции по въпроса, допълни дипломатът.

Двайсет и седемте обсъждат безуспешно условията за въвеждане на петролно ембарго срещу Русия, откакто комисията направи такова предложение преди десет дни, отбелязва Ройтерс. Някои много зависими от Русия страни като Унгария, Словакия и Чехия искат да бъдат изключени от това ембарго за различен по продължителност срок.

Най-силната съпротива идва от една страна, която държи като заложник целия Европейски съюз, заяви литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис при пристигането си в Брюксел.

Според дипломати тази страна е Унгария, посочва Ройтерс.

Германия планира да спре изцяло вноса на руски петрол до края на годината, дори и ако ЕС не успее да се споразумее за налагането на общоевропейско ембарго върху него, предаде Блумбърг.

Властите в страната са уверени, че през следващите 6-7 месеца ще успеят да осигурят и гарантират алтернативи на руския петрол, посочва агенцията, като цитира служители, пожелали анонимност.

Правителството на Олаф Шолц е решено да продължи с плана си за отказ от руското черно злато заради инвазията на Кремъл в Украйна.

Делът на руския петрол в германската енергийна консумация спадна през последните месеци до 12 на сто спрямо 35 на сто преди началото на войната, сочат данни на икономическото министерство в Берлин.

Основен проблем е как да се осигури достатъчно суровина на рафинерията в Швед, която досега преработваше главно руски петрол и беше снабдявана по петролопровода "Дружба". Тя е управлявана от "Роснефт" и доставя горива за Берлин и провинция Бранденбург.

mediapool.bg