Кламер БГ - Новини: Кремъл поиска медиите да не отразяват престъпления на завърнали се от войната в Украйна

Кремъл поиска медиите да не отразяват престъпления на завърнали се от войната в Украйна

Война в Украйна

|
Вт, 24 Окт 2023г. 15:29ч.
Кремъл поиска медиите да не отразяват престъпления на завърнали се от войната в Украйна

Огромно електронно табло с руски войник и лозунг

Държавните и проправителствените руски медии получиха нови инструкции от президентската администрация. Този път пропагандистите са помолени да не публикуват новини за престъпления, извършени от руснаци, завърнали се от войната в Украйна (включително наемници и бивши затворници, които са получили помилване). Независимият руски сайт "Медуза" е разбрал това от двама служители на издания, близки до властите.

Те уточняват, че досега не е имало подобни препоръки, а някои проправителствени медии с охота са публикували подобни новини.

"Престъпленията винаги носят добър трафик, а споменаването на СВО ("специалната военна операция", както Кремъл официално нарича войната си в Украйна.бел.ред.) в заглавието подгрява аудиторията и прави новините да привличат повече кликове", обяснява един от източниците.

Например в средата на октомври Lenta.ru съобщи, че "бивш вагнеровец се върнал от СВО и пробол смъртоносно баба-инвалид за пари". Подобни публикации редовно се появяват и в проправителствени телеграм -канали и регионални медии, контролирани от местните администрации.

Източник на "Медуза", близък до президентската администрация, обяснява, че ограниченията за подобни новини са необходими на властите, "за да не смятат руснаците, че бойците са потенциални престъпници и да не се страхуват от връщането им".

Той също така отбеляза, че истински "патриотичните журналисти" и преди препоръките на Кремъл разбират неуместността на подобни публикации. Така на сайтовете на популярните таблоиди "Комсомолская правда" и "Московский комсомолец" няма новини за престъпления, извършени от участници във войната. Но можете да намерите много положителни текстове за тях. Например "Комсомолская правда" разказа как "войник от СВО" неочаквано дошъл в училището на дъщеря си и й подарил цветя, а друг войник се върнал от Украйна "с букети за жена си и майка си".

Както подчертава източник на "Медуза", близък до президентската администрация, "има желание да покажем, че от фронта се връщат наистина възпитани, чувствителни и грижовни хора."

mediapool.bg