Кламер БГ - Новини: Кремъл нареди на спецслужби да се подготвят за заплаха от нов военен бунт

Кремъл нареди на спецслужби да се подготвят за заплаха от нов военен бунт

Война в Украйна

|
Четв, 31 Авг 2023г. 16:16ч.
Кремъл нареди на спецслужби да се подготвят за заплаха от нов военен бунт

Владимир Путин

В Кремъл смятат, че след ликвидирането на Евгений Пригожин има заплаха от нов военен бунт в Русия. Това съобщава "Москоу таймс" като се позовава на двама източници, близки до Кремъл, и държавен служител, който преди това е служил в правоохранителните органи.

Според тях службите за сигурност вече работят по контрола и предотвратяването на "представления" като това, организирано от ЧВК "Вагнер" в края на юни.

Танковете, които се приближиха на по-малко от 200 км до Москва, оставиха незаличим спомен у Владимир Путин, който управлява вече над две десетилетия. Пригожин не само се противопостави на армейското командване, но и не се подчини на лична заповед на президента и поради това беше разпознат като заплаха за режима, заявиха пред "Москоу таймс" четирима източници, близки до властта.

Пригожин остави в наследство военни части с боен опит в Украйна, Африка и Близкия изток, подкрепени от медийна империя, от телеграм канали и политтехнолози. Кремъл няма да може да задържи "Вагнер" в сегашния й вид. Частната военна компания ще бъде разпусната, твърдят източници на изданието.

"Много членове на "Вагнер" смятат, че властите може да стоят зад (гибелта на Пригожин). И властите не могат да пренебрегнат подобни рискове“, казва Олег Игнатов, анализатор в International Crisis Group.

Два дни след ликвидирането на Пригожин руският президент Владимир Путин подписа указ, с който задължава "вагнеровците" да се закълнат във вярност. Всички членове на неармейски паравоенни формирования, включително доброволчески батальони и териториална отбрана, са длъжни да положат клетва пред държавното знаме и да се закълнат да защитават "конституционния ред".

"Путин иска да контролира "Вагнер" по-строго, за да се увери, че няма да се изправи пред повторение на кризата в бъдеще", каза Натия Сескурия, научен сътрудник в лондонския Royal United Services Institute. Най-вероятно сред поддръжниците на Пригожин ще има хора, които няма да положат клетва, каза Сескурия: "Това потенциално може да създаде проблеми за Путин в дългосрочен план".

Очевидно Путин смята за доста реалистична заплахата от нов бунт или заговор, пише политическият анализатор Абас Галямов. Това се доказва най-малкото от факта, че Путин тръгна към ликвидирането на Пригожин, въпреки че така застраши маса проекти. Това показва, че приоритетите на Путин са запазването на властта, а не експанзията навън, отбелязва Галямов.

"Проблемът на Путин е, че неговият образ е избледнял и е престанал да отговаря на търсенето на Русия за силен и решителен лидер, който постига целите бързо и с минимални разходи и жертви. Това се случи след неуспешна операция за превземане на Украйна и преминаването на войната в продължителен етап “, казва Игнатов от Международната кризисна група.

"Стана ясно, че Путин губи от такива харизматични личности като Пригожин, които са готови да кажат истината и да приемат нещата такива, каквито са", казва експертът.

mediapool.bg