Кламер БГ - Новини: "Един танк се унищожава няколко пъти": как руснаците раздуват броя на унищожената техника

"Един танк се унищожава няколко пъти": как руснаците раздуват броя на унищожената техника

Война в Украйна

|
Пет, 09 Юни 2023г. 14:53ч.
"Един танк се унищожава няколко пъти": как руснаците раздуват броя на унищожената техника

Министерството на отбраната на Русия периодично съобщава за унищожената военна техника, като цитира цифри, които се приемат скептично както от военните кореспонденти, така и от официални лица в САЩ. В интервю за руската служба на Би Би Си избягалият от войната лейтенант от руските ВВС Дмитрий Мишов разказва как военните раздуват количеството на унищожената техника, за да получат плащания.

Според офицера военните могат да докладват на командването няколко пъти за унищожаването на един и същи танк.

„Да кажем, че има повреден резервоар. И няколко хеликоптера стрелят по него няколко пъти и стрелецът потвърждава всеки път срещу малка сума, че е унищожено ново оборудване. И на всеки се плаща по един танк“, разкрива схемата Мишов.

Офицерът казва, че никой от военните не вярва на докладите на генерал Игор Конашенков (говорителят на руското Министерство на отбраната – бел.ред.). В същото време Министерството на отбраната вероятно не винаги умишлено надценява статистиката.

„Мисля, че със статистиката това се случва именно защото техниката се унищожава няколко пъти заради плащания. И по-нисшите командири докладват на по-висшите, че всичко е наред с нас, унищожихме толкова опорници (опорни пунктове - ТМТ), толкова техника, унищожихме толкова много единици там. А Конашенков сигурно събира всичко. Това е, което описах - когато един танк се унищожава няколко пъти!“, казва лейтенантът.

Тези дни Министерството на отбраната съобщи за унищожаването на 1500 украински войници и 28 танка, включително осем Леопарда. Общо към 30 май Украйна е получила 60 танка Леопард, съобщи министърът на отбраната Алексей Резников. От изявленията на руското военно командване следва, че руската армия е извадила от строя всеки седми такъв танк във въоръжените сили на Украйна.

Като доказателство агенцията пусна видеозапис от унищожаването на един от Леопардите. Въпреки това беше критикуван от руски военни блогъри, които идентифицираха ударената цел като селскостопански трактор-пръскачка John Deere 4830.

„Той влезе в докладите на Министерството на отбраната като германски Леопард 2. И в крайна сметка ведомството на Конашенков не се поколеба да публикува това. Жалко, просто нямаме думи“, пишат авторите на канала „Военен информатор“.

Евгений Пригожин, основателят на ЧВК Вагнер, отказа да повярва на изявлението на Министерството на отбраната. Той също така заяви, че танковете са били маскирани като селскостопански комбайни.

„Мисля, че барон Мюнхаузен си почива. И съдейки по написаното тук, скоро ще стигнем до извънземните. Като цяло трябва да съберем всички числа, които дава Конашенков. Мисля, че вече току-що унищожихме цялата планета Земя пет пъти“, каза Пригожин.

mediapool.bg