Кламер БГ - Новини: Нови санкции: ЕС забрани достъпа на руски кораби до европейски пристанища (Обновява се)

Нови санкции: ЕС забрани достъпа на руски кораби до европейски пристанища (Обновява се)

Война в Украйна

|
Четв, 07 Апр 2022г. 23:41ч.
Нови санкции: ЕС забрани достъпа на руски кораби до европейски пристанища (Обновява се)

Маркиран с дървен кръст гроб в двор в киевското предградие Гостомел, Сн. ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз одобри тази вечер пети пакет санкции срещу Русия заради войната в Украйна, предаде ДПА, като се позова на свои източници.

Съгласихме се да продължим и да увеличим подкрепата за Украйна, съюзниците са решени да направят повече сега, в средносрочен и дългосрочен план, за да бъдат отблъснати нашествениците, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след среща на външните министри от пакта.

Руската инвазия в Украйна навлиза в решаваща фаза, тъй като Путин оказва натиск върху генералите си да постигнат значителна победа преди 9 май, за да компенсират неуспеха си да превземат Киев, пише британският в. "Телеграф", позовавайки се на информация от западни официални лица.

Развиващата се в източната част на страната офанзива изглежда има за цел да обкръжи и унищожи съсредоточените там големи украински сили и да "освободи" Донецката и Луганската народна република, коментира изданието.

Украинският президент Володимир Зеленски призова демократичния свят да се откаже от руския петрол и заяви, че невъзможността бързо да бъде договорено ембарго струва украински животи, съобщи Ройтерс.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви днес при пристигането си за участие в заседанието на външните министри на страните от НАТО в Брюксел, че идва със задачата да осигури на своята страна само три неща - оръжия, оръжия, оръжия.

Телата на единайсет души са били открити в гараж в киевското предградие Гостомел, отвоювано обратно от украинските сили. Във вторник ръководителят на местната военна администрация съобщи, че около 400 жители на Гостомел са в неизвестност.

23.30

ЕС забрани достъпа на руски кораби до европейски пристанища

Европейският съюз одобри тази вечер пети пакет санкции срещу Русия заради войната в Украйна, предаде ДПА, като се позова на свои източници.

Постоянните представители на страните членки в Брюксел дадоха зелена светлина за наказателните мерки.

Новината бе потвърдена от френското ротационно председателство на Съвета на ЕС, цитирано от Франс прес.

Санкциите включват забрана на вноса на руски въглища, дървен материал и водка, посочва ДПА.

Забранява се износът за Русия на високотехнологични стоки и на оръжия, съобщи ТАСС.

Сметките на руски банки под юрисдикцията на ЕС ще бъдат замразени.

Освен това се забранява влизането на кораби, плаващи под руски флаг, в европейски пристанища.

Новите санкции ще засегнат също руски бизнесмени, военни и предприятия, свързани с инвазията в Украйна.

21.15

Кремъл призна за тежки руски военни загуби в Украйна

Русия призна днес, че въоръжените й сили, разположени в Украйна, са понесли "тежки загуби", предаде Франс прес.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза това в интервю за британската телевизия "Скай нюз". Той не посочи конкретни числа.

"Понесохме значителни военни загуби. Това е огромна трагедия за нас", заяви Песков.

На 2 март руското министерство на отбраната съобщи, че въоръжените сили на страната са дали 498 жертви в Украйна.

По оценки на НАТО от 23 март от началото на войната на 24 февруари са били убити между 7000 и 15 000 руски военнослужещи.

Песков не изключи, че руската операция на територията на Украйна може да бъде завършена в обозримо бъдеще.

"Надяваме се, че в близките дни, в обозримо бъдеще, тази операция или ще постигне целите си, или ще я завършим чрез преговори между руската и украинската делегации", каза Песков в интервю за британския телевизионен канал Sky News.

Той вярва, че операцията може да бъде завършена чрез преговори, но това ще зависи от позицията на украинската делегация, както и от това "колко са готови да приемат условията на Русия", съобщава руската агенция "Интерфакс".

21.00

Зеленски призова държавите от ЕС да затворят пристанищата си за Русия

Украинският президент Володимир Зеленски поиска от Кипър и останалите държави от Европейския съюз да затворят пристанищата си за руски кораби, предаде ДПА.

"Призоваваме всички кипърски пристанища да бъдат затворени за руски кораби", каза Зеленски във видеообръщение към кипърския парламент. Той поиска целият Европейски съюз да направи същото.

По-рано днес страните членки на ЕС не успяха да постигнат съгласие за приемането на още един пакет санкции срещу Русия. Едно от разногласията бе опитът на Гърция и Малта да внесат промени в строгата формулировка на разпоредбата за затваряне на пристанищата, предложена от Европейската комисия, отбелязва ДПА.

20.30

Украйна ефективно използва сухопътни мини във войната с Русия

Украйна ефективно използва сухопътни мини в конфликта с Русия, принуждавайки руските бронирани машини да влизат в зони, в които са уязвими за атаки с доставени от САЩ противотанкови оръжия, заяви председателят на Съвета на началник щабовете на въоръжените сили на САЩ Марк Мили, цитиран от Ройтерс.

"Това е една от причините, поради които виждате колона след колона унищожена руска техника. Следователно противотанковите или противопехотните мини са много ефективни", каза Мили на изслушване пред комисията за въоръжените сили към американския Сенат.

Той заяви, че Украйна е получила около 25 000 системи за противовъздушна отбрана от САЩ и техните съюзници, а това й е помогнало да попречи на Русия да установи въздушно превъзходство, което би съдействало за настъплението на руските сили по суша.

По думите му САЩ и техните съюзници са доставили на Украйна и 60 000 противотанкови системи.

19.30

Кулеба обвини Лавров в съучастие в престъпления, извършени от руската армия в Украйна

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба обвини днес руския си колега Сергей Лавров, че е "съучастник в престъпления", извършени от руската армия от началото на войната в Украйна, предаде Франс прес.

"Фактът, че (Лавров) оправдава бомбардировките на болница в Мариупол и военните престъпления, извършени в Буча и други градове и села в Украйна . . . го прави съучастник в тези престъпления", заяви Кулеба на пресконференция след среща с външните министри на държавите от НАТО в Брюксел.

"Всеки коментар, който (Лавров) прави, има за цел да разстрои преговорите, да ги блокира и те да не продължат", допълни Кулеба, визирайки преговорите между Русия и Украйна под егидата на Турция, като същевременно гарантира, че е "готов да се срещне с него" отново.

"Ако става въпрос за мир в Украйна и спиране на убийствата, тогава съм готов да се срещна с всеки", каза украинският външен министър и добави: "За да избегнем още една Буча, трябва да поговорим и да видим как можем да сложим край на тази война."

Украйна трябва да получи оръжие „сега“ или „ще бъде твърде късно“, заяви Кулеба пред външните министри от НАТО.

17.50

НАТО ще засили подкрепата за Украйна

В НАТО има съгласие алиансът да засили подкрепата за Украйна, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след двудневна среща на външните министри на страните членки в Брюксел. Той не предоставя подробности за това какво допълнително оръжие може да бъде доставено на Украйна.

Отраженията от войната в Украйна ще бъдат дълготрайни и ще се почувстват по целия свят, каза Столтенберг. Ако войната се проточи, най-голямата опасност е за украинците, добави той. По неговите думи руският президент Владимир Путин има отговорност да прекрати войната, да изтегли руските сили от Украйна и да се върне към мирните преговори.

НАТО изготвя планове за дългосрочна промяна на силите, защото, ако войната продължи с години, ще има трайно отражение, поясни Столтенберг. Той отбеляза, че алиансът вече е увеличил присъствието си по източния фланг.

Войната може да продължи седмици, месеци и дори години. Няма признаци, че руският президент Владимир Путин е променил целта си да овладее Украйна и да постигне значителна военна победа. Трябва да продължим съгласуваните действия за прекратяване на тази безсмислена война. Осъждаме убийствата на цивилни, установени в освободените от руските сили зони, всички виновни трябва да бъдат изправени пред правосъдието, НАТО подкрепя извършването на международно разследване, добави генералният секретар.

Той отказа да уточни какво оборудване съюзниците предоставят на Украйна, но отбеляза, че се осигурява съветско и съвременно въоръжение. По неговите думи Украйна има основания да получи тази помощ, защото самозащитата е право, залегнало в Устава на ООН. Столтенберг поясни, че в този случай не може да се прави разлика между отбранителни и нападателни оръжия.

Съгласихме се да продължим и да увеличим подкрепата за Украйна, съюзниците са решени да направят повече сега, в средносрочен и дългосрочен план, за да бъдат отблъснати нашествениците, добави генералният секретар. По неговите думи Украйна ще получи съдействие за защита от киберзаплахи и срещу употребата на химически и биологични оръжия.

17.30

Украйна призовава Русия да намали степента на враждебност в преговорите

Украйна призова Русия да "намали степента на враждебност" в преговорите, след като по-рано днес Москва обвини Киев, че отстъпва от предложенията, направени по време на преговорите им в края на миналия месец в Истанбул, предаде Франс прес.

"Ако Москва иска да покаже, че е готова за диалог, тя трябва да намали степента на враждебност", заяви в Tуитър съветникът на украинския президент Володимир Зеленски Михайло Подоляк, който също е член на делегацията, водеща преговорите с Русия.

По-рано днес Русия изрази съжаление, че Украйна е "представила на групата преговарящи проект на споразумение, в което е очевидно, че отстъпва от най-важните положения, договорени на 29 март в Истанбул".

"Тази невъзможност за пореден път да се намери договорено споразумение демонстрира истинските намерения на Киев, неговата линия, насочена към проточване или дори провал на преговорите чрез отхвърляне на постигнатите споразумения", каза руският министър на външните работи Сергей Лавров.

Според него в текста на предложенията, направени в Турция, украинската страна е изключила Кримския полуостров, анексиран от Русия през 2014 г., от исканите от Киев гаранции за сигурност и териториална цялост.

В нов документ, представен вчера, тази част обаче липсва. Въпреки това Русия "продължава процеса на преговори", представяйки собствен проект на споразумение, каза Лавров, който не представи съдържанието му.

След месец и половина война, преговорите между Русия и Украйна все още продължават, без на този етап да са довели до конкретно сближаване на позициите между двете страни като предпоставка за мирен процес.

15.45

Проруските сепаратисти в Източна Украйна твърдят, че контролират по-голямата част от центъра на Мариупол

Проруските сепаратисти в Източна Украйна съобщиха, че вече контролират по-голямата част от центъра на Мариупол, предаде ДПА. В хода на боевете за пристанищния град те са подкрепяни от руски военни, отбелязва агенцията.

"Може да кажем, че основната битка за централната част на града приключи", заяви тази сутрин пред руската държавна телевизия говорителят на проруските сили в Донецк Едуард Басурин.

Украинската страна обаче не потвърди думите му. "Мариупол удържа позициите си", каза Олексий Арестович, съветник на украинския президент.

Според сепаратистите сега боевете се водят основно на пристанището в града и около металургичния комбинат. Басурин каза, че в Мариупол вероятно все още има около 3000 украински войници.

Градската администрация, която се евакуира, предполага, че в хода на боевете за града вече са загинали десетки хиляди мирни граждани. Опитите за евакуацията на останалите там цивилни постоянно се провалят, отбелязва ДПА.

14.00

Руските сили са се съгласили за десет хуманитарни коридора за евакуация

Украинският вицепремиер Ирина Верешчук съобщи, че руските сили са се съгласили днес да бъдат отворени десет хуманитарни коридора за евакуация на граждани в три области в Източна Украйна, предаде Асошиейтед прес.

В съобщение в чат приложението Телеграм Верешчук посочи, че гражданите от Донецка, Луганска и Запорожка област ще могат да се евакуират към градовете Запорожие и Бахмут.

Евакуациите към Бахмут, град в Донецка област, ще могат да се извършат от градовете Северодонецк, Лисичанск, Гирске и Рубижне в Луганска област.

Русия се очаква в следващите дни и седмици да засили кампанията си за установяване на контрол над промишлените източни райони на Украйна и затова Киев призовава НАТО за още оръжие, за да ѝ попречи.

Верешчук уточни, че хората, които искат да се евакуират от обсадения Мариупол, ще трябва да го направят със собствен превоз, предаде Ройтерс.

Откакто Русия нахлу в Украйна на 24 феруари, се провалиха няколко опита за отваряне на коридори за автобуси до Мариупол, които да доставят помощ и да евакуират оттам хора. Двете страни си размениха взаимни обвинения за това.

13.45

Руски обстрел в няколко области

Местни представители на украинските власти съобщиха, че през последните дни Херсонска област на юг е подложена на руски артилерийски и ракетни обстрели.

Украинският президентски съветник Олексий Арестович заяви, че руските въздушни нападения сега са съсредоточени основно върху Източна Украйна, и допълни, че Мариупол още се държи. Според него руските опити да се обкръжат украинските войски на изток ще ударят на камък. "Ситуацията е под контрол", заяви той.

Украинската армия смята, че Русия иска да свърже с коридор по суша двете самопровъзгласили се републики в Донбас и анксирания през 2014 г. Крим.

Олег Синегубов, областен управител на Харков в Източна Украйна, съобщи, че за последното денонощие райони с цивилно население са били обстрелвани 48 пъти с цел, по думите му, "да се окаже натиск на гражданското население в Харков и да се разруши цивилната инфраструктура".

Той добави, че трима цивилни са загинали, а много домове са били разруши при обстрел на град Балаклия, намиращ се близо до окупирания град Изюм, откъдето повече не могат да бъдат евакуирани граждани, както заяви Украйна.

В Мариупол, според кмета на града Вадим Бойченко, са блокирани поне 160 000 граждани, които са без електричество и течаща вода и страдат от недостиг на храна. По думите му броят на цивилните жертви там е около 5000.

По оценки на Бойченко, който напусна Мариупол, 40 000 негови жители са били принудително депортирани в Русия от райони на града, окупирани от руските сили. Москва говори за "бежанци", пристигащи от стратегическия пристанищен град, отбелязва Ройтерс.

13.00

Путин иска победа за 9 май

Руската инвазия в Украйна навлиза в решаваща фаза, тъй като Владимир Путин оказва натиск върху генералите си да постигнат значителна победа преди 9 май, за да компенсират неуспеха си да превземат Киев, пише британският в. "Телеграф", позовавайки се на информация от западни официални лица.

Развиващата се в източната част на страната офанзива изглежда има за цел да обкръжи и унищожи съсредоточените там големи украински сили и да "освободи" Донецката и Луганската народна република, коментира изданието. То припомня, че 9 май е денят, в който Русия традиционно отбелязва края на Втората световна война с военен парад на Червения площад.

Но "Телеграф" посочва, че западните разузнавателни агенции смятат, че понесените от Русия загуби в продължилата месец битка за Киев, означават, че руските командири може би ще се затруднят да съберат достатъчно сили, необходими за изпълнение на исканията на Кремъл.

"Ню Йорк таймс" посочва, че западни военни анализатори твърдят, че руснаците са подценили значително предизвикателствата на кампанията в Украйна и че първоначалните им сили, наброяващи над 150 000 души, са били отслабени от загуби, изтощение и слаб боен дух. Въпреки това по преценка на анализаторите това не означава, че руските военни не могат да предприемат нова мощна атака в Източна Украйна.

Вестникът коментира, че оценки на Пентагона за разположението на руските сили изглежда потвърждават твърденията на украински служители, че руските войски се струпват в Донецка, Луганска и Харковска област. Служители от Пентагона са съобщили, че Русия е изтеглила всички свои войски, разположени в района на Киев и друг град в северната част на страната - Чернигов, и ги е изпратила обратно в Русия или в Беларус, за да се превъоръжат, снабдят и евентуално да се прехвърлят в Източна Украйна. По техни оценки понастоящем Русия разполага с около 30 батальонни тактически групи - до 30 000 военнослужещи - в източната част на страната.

"Ню Йорк таймс" отбелязва и че по-рано тази седмица Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на американския президент Джо Байдън, заяви, че Русия най-вероятно ще изпрати "десетки хиляди войници на фронтовата линия в източната част на Украйна" през следващите седмици. Вероятно до голяма степен в очакване на тази следваща голяма фаза на войната Пентагонът обяви късно във вторник, че изпраща в Украйна противотанкови ракети "Джавлин" на стойност 100 милиона долара - приблизително няколкостотин ракети - където оръжието се използва с голям успех за унищожаване на руски танкове и други бронирани машини, пише "Ню Йорк таймс".

11.30

Москва твърди, че е унищожила четири склада за горива в Украйна

Руското министерство на отбраната съобщи, че тази нощ негови ракети са унищожили четири склада за горивно-смазочни материали в украинските градове Николаев, Харков, Запорожие и Чугуев, предаде Ройтерс.

Министерството каза, че складовете са били използвани от Украйна, за да снабдява войските си в градовете Николаев и Харков, както и в югоизточния регион Донбас.

09.00

Кулеба: Украйна има нужда от три неща - оръжия, оръжия, оръжия

Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви днес при пристигането си за участие в заседанието на външните министри на страните от НАТО в Брюксел, че идва със задачата да осигури на своята страна само три неща - оръжия, оръжия, оръжия.

Уверени сме, че най-добрата помощ за Украйна е да се достави всичко нужно за победа над руската войска, за да се предотврати разпространението на войната. Украинците доказаха, че знаят как да се бият и да побеждават, макар и на огромна цена. Колкото по-рано имаме оръжията, толкова повече хора и селища ще бъдат спасени, добави той.

Призоваваме всички съюзници да спрат да се колебаят. Днес оръжията служат за постигане на мир, добави Кулеба.

По неговите думи всяко оръжие, използвано срещу нападател, е отбранително. Лицемерие е да се доставя само защитно оборудване, посочи министърът.

Той призова Германия да направи повече, защото, за разлика от Берлин, Киев няма време за губене. Кулеба настоя също за налагане на пълно ембарго над вноса на руски петрол и газ, за изключване на всички руски банки от международната финансова система, за затваряне на всички пристанища за руски кораби, с много малки изключения.

Кулеба уточни, че Украйна днес има нужда от средства за противовъздушна отбрана, самолети, противотанкови оръжия и бронирана техника.

Във войната в Украйна няма разлика между отбранителни и нападателни оръжия, поясни генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той отбеляза, че пактът помага на Украйна да упражни правото си на самозащита. Столтенберг изрази възхищение от смелостта на украинците и добави, че те са вдъхновение за хората по света.

08.30

Единайсет тела са открити в киевското предградие Гостомел

Телата на единайсет души са били открити в гараж в киевското предградие Гостомел, съобщи в. "Украинска правда" късно снощи, като се позовава на публикация в Телеграм на бившия вътрешен министър Арсен Аваков, предаде ДПА.

Твърди се, че цивилните са били убити от руски военнослужещи. Не е било възможно информацията да бъде потвърдена от независим източник, уточнява агенцията.

Гостомел, северозападно от столицата Киев, и близкото летище бяха упорито оспорвани от руските и украинските сили от началото на войната на 24 февруари. Повечето от 16-те хиляди жители на предградието избягаха от военните действия.

Преди няколко дни украинските войски си възвърнаха контрола над Гостомел, както и над близките градове Буча и Ирпин.

Във вторник ръководителят на местната военна администрация съобщи, че около 400 жители на Гостомел са в неизвестност и властите имат намерение да започнат издирване в складови помещения.

Украинският омбудсман за правата на човека Людмила Денисова цитира очевидци, според които някои от хората са били убити, но местонахождението им все още е неизвестно, предаде Ройтерс.

08.00

Великобритания планира да изпрати бронирани машини на Украйна

Великобритания подготвя планове за изпращане на бронирани машини на Украйна, пише в. "Таймс", цитиран от Ройтерс.

Вариантите, които обмисля британското министерство на отбраната, включват изпращането на бронирани патрулни автомобили като "Мастиф" или машина от тип "Джакал", която може да бъде използвана за разузнаване или като патрулен автомобил с голям радиус на действие, се казва в информацията.

Класифицираното оборудване би могло да бъде свалено от машините, а в съседна на Украйна страна да бъдат изпратени британски военни, които да проведат обучение за използването им, пише "Таймс", като се позовава на източник от министерството на отбраната на Обединеното кралство.

През следващите дни се очаква Великобритания да обяви допълнителна подкрепа за Украйна, включително противотанкови и противовъздушни ракети.

07.30

Зеленски: Забавянето на решенията за ембарго на руския петрол струва животи

Във видеообръщение, разпространено рано в четвъртък, украинският президент Володимир Зеленски призова демократичния свят да се откаже от руския петрол и заяви, че невъзможността бързо да бъде договорено ембарго струва украински животи, съобщи Ройтерс.

Зеленски каза още, че ще продължи да настоява руските банки да бъдат напълно изключени от международната финансова система.

Украйна иска санкции, които са достатъчно икономически разрушителни за Русия, за да сложат край на войната, и обвинява някои страни, че все още слагат приоритет на парите пред убийствата на цивилни, които Западът осъжда като военни престъпления, коментира агенцията.

"Моята цел е да бъде наложено ембарго на доставките в Русия на технологии, оборудване, минерали и руди и редкоземни елементи с двойна употреба и така да се сложи края на производството на оръжия в Русия", каза украинският президент.

"Единственото, което не достига, е принципен подход от някои лидери (...) които все още мислят, че войната и военните престъпления не са толкова страшни, колкото финансовите загуби", заяви Зеленски по-рано в обръщение към ирландския парламент.

07.00

Повече от хиляда души са се евакуирали успешно от Мариупол в Запорожие

Екип на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) е извел конвой от автобуси и частни автомобили с над 1000 души до Запорожие, след като цивилни избягаха самостоятелно от обсадения украински град Мариупол, съобщи Ройтерс, като се позовава на съобщение на МКЧК, разпространено късно в сряда.

Според Червения кръст това е голямо облекчение за хората, които са изстрадали много и сега са на сигурно място. Но в Мариупол са останали още хиляди цивилни, които се нуждаят от хуманитарна помощ и евакуация, каза Паскал Хунд, ръководител на делегацията на Червения кръст в Украйна.

Кметът на Мариупол Вадим Бойченко каза, че над 5 хиляди цивилни са загинали по време на едномесечната руска обсада, предаде Асошиейтед прес. Той съобщи, че 210 от жертвите са деца, а руските сили са бомбардирали болници, в една от която 50 души са изгорели живи.

Според Бойченко 90 процента от градската инфраструктура е разрушена от руските бомбардировки.

06.30

Зеленски: Русия блокира хуманитарния достъп до Мариупол, за да скрие "хиляди" жертви

Русия блокира хуманитарния достъп до Мариупол, за да скрие "хиляди" жертви в този обсаден югоизточен украински град, срещу който атаките и бомбардировките продължават, заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски, цитиран от Франс прес.

Мисля, че една от основните причини, поради която не може да доставим хуманитарна помощ в Мариупол, е, че докато всичко не бъде "почистено" от руските войници, те се страхуват, че светът ще види какво се случва там, каза Зеленски в интервю за турския телевизионен канал "Хабертюрк", публикувано от президентството.

Това не са десетки, а хиляди убити и хиляди ранени, добави Зеленски. Ние знаем колко украински войници загинаха там и колко са ранени, но не знаем колко са цивилните.

Но, във всеки случай, те (руснаците) не биха могли да скрият всичко. Такава бройка е невъзможно да бъде скрита. И мисля, че ще го видим, когато влезем в Мариупол, заяви президентът.

В Буча например, се опитаха да го направят, изгориха много хора в този регион: Буча, Ирпин, Гостомел. Изгориха семейства. Вчера отново намерихме семейство: баща, майка, две деца. Съвсем малки деца. Затова казвам: те са нацисти, отсече украинският лидер.

Запитан за възможността за продължаване на преговорите с Русия, Зеленски каза, че тези преговори "ще трябва да се проведат така или иначе".

Наистина не искаме да преговаряме с Русия след това, което видяхме, защото разбираме с кого си имаме работа, каза Зеленски. Но "трябва да намерим дори и най-малката възможност за преговори. Мисля, че е трудно да спрем войната по друг начин".

mediapool.bg