Кламер БГ - Новини: "Генерал Армагедон": Назначен е нов командавщ на руските сили в Украйна

"Генерал Армагедон": Назначен е нов командавщ на руските сили в Украйна

Война в Украйна

|
Нед, 09 Окт 2022г. 02:20ч.
"Генерал Армагедон": Назначен е нов командавщ на руските сили в Украйна

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу назначи армейски генерал Сергей Суровикин за командир на Обединената група войски в района на специалната операция в Украйна, съобщи в събота говорителят на военното ведомство Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

По-рано той е ръководил руската група "Юг", която през юни превзе

Золотое и Горское в Луганска област, а преди това е воювал в Сирия, Чечения, Таджикистан и Афганистан.

Асошиейтед прес отбелязва, че това е първото официално назначаване на един командващ за всички руски сили в Украйна.

Откакто е започнала войната, не е съобщавано нито едно име на командващ всички руски сили там, нито е било известно да съществува такава длъжност.

Според източници на Би Би Си през април с тази отговорност е бил натоварен ген. Александър Дворников. По-късно разследване на Conflict Intelligence Team съобщи, че руската група войски в Украйна се командва от зам.-министъра на отбраната Геннадий Жидко.

Суровикин е на 55 години. От 2017 г. е главнокомандващ на военновъздушните сили. Той става първият в историята на Русия и СССР общовойскови командир, оглавил руските ВВС.

Суровикин е завършил Омското висше общовойсково командно училище "М. Фрунзе" и Военната академия на Генералния щаб на Русия. Служил е в Афганистан, Таджикистан и Чечения.

От октомври 2013 г. е командир на войските на Източния военен окръг, а от март 2017 г. ръководи руската военна групировка в Сирия. През август миналата година руският президент Владимир Путин повишава Суровикин в чин армейски генерал, допълни ТАСС.

Основателят на Частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин, известен като "готвача на Путин", който напоследък открито атакува военния министър Сергей Шойгу, нарече Суровикин "най-грамотния командир в руската армия".

Източници на независимия сайт "Медуза" в Кремъл твърдят, че Суровикин е привърженик на масираните ракетни удари по инфраструктура, включително гражданска, и отбелязват, че при него няма "сантименти". Контролираните от Кремъл медии съобщават, че в армията Суровикин е получил прозвището "генерал Армагедон" заради "умението му да действа нестандартно и твърдо".

Това е поредна кадрова рокада сред висшите командири, воюващи в Украйна. В началото на откомври командващият Западния военен окръг ген. Александър Журавльов бе заменен с ген. Роман Бердников. Журавльов бе отстранен след серията провали в Харковски регион. Също така бе сменен командващият Източния военен окръг и начело бе сложен генерал-лейтенант Рустам Мурадов.

P { margin-bottom: 0.08in }

mediapool.bg