Кламер БГ - Новини: Военният министър не се впечатли от молбата на Борел за още муниции в помощ на Украйна

Военният министър не се впечатли от молбата на Борел за още муниции в помощ на Украйна

Война в Украйна

|
Четв, 23 Фев 2023г. 14:14ч.
Военният министър не се впечатли от молбата на Борел за още муниции в помощ на Украйна

Димитър Стоянов, сн. БГНЕС

Военният министър Димитър Стоянов съобщи, че вече е получил писмото на върховния представител на Европейския съюз (ЕС) по външната политика и сигурността Жозеп Борел, с което моли държавите от ЕС спешно да доставят боеприпаси на Украйна, но го определи като бланкетно и даде да се разбере, че служебният кабинет не готви нова военна помощ за Украйна.

"В писмото се казва кой, каквато възможност има, да предостави съответните муниции на Украйна, като в голяма част от писмото е отразено желанието на Естония за съвместна покупка на 155 мм муниции, с които България не разполага, и да бъдат предоставени на Украйна", каза Стоянов.

Украйна, обаче, се нуждае и от 122-милиметрови и 152-милиметрови артилерийски снаряди, с каквито България разполага, но военният министър не коментира тази тема.

Президентът Румен Радев и назначеното от него правителство системно повтарят, че България няма възможност да окаже повече военна помощ на Украйна, включително с муниции.

В четвъртък Стоянов отново каза, че страната ни е закъсняла за т.нар. триъгълни сделки, с които България може да бъде компенсирана от партньорите си в НАТО, ако предостави старо руско въоръжение на Украйна.

"Триъгълната сделка означава едно - ние предоставяме на Украйна, а на нас ни предоставят веднага. Иначе означава губене на способности. Всички триъгълни сделки, които са били сключени, са сключени през периода март, април, май. Тогава е бил периодът. Тогава правителството не взе такова решение. В края на декември с решението, което беше взето от парламента, да, беше ни предоставена такава възможност. Изпратил съм до почти всички страни наши съюзници и партньори, за съжаление отговорите в повечето от случаите са негативни. В два от случаите имаше вероятност, но впоследствие беше пренасочено всичко към Украйна, а не към нас", каза Стоянов.

Той отговори и на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който коментира наскоро , че е забавена модернизацията на армията.

"Модернизацията на българската армия влезе като една дъвка в предизборната компания на политическите партии. Няма смисъл да се спекулира, още повече от политици, които вкараха папките с проектите в едно шкафче и седяха дълго време там", каза той.

mediapool.bg