Кламер БГ - Новини: "Вашингтон пост": Путин се нуждае от военна победа, за да оцелее

"Вашингтон пост": Путин се нуждае от военна победа, за да оцелее

Война в Украйна

|
Пон, 20 Фев 2023г. 13:19ч.
"Вашингтон пост": Путин се нуждае от военна победа, за да оцелее

Владимир Путин

Година след като руските сили нахлуха в Украйна, в Русия се засилва усещането, че (руският президент Владимир) Путин доведе страната си до мрачен период на вътрешни раздори и застой, пише в. "Вашингтон пост".

Някои представители на руския елит казват, че сега президентът отчаяно се нуждае от военна победа, за да гарантира оцеляването си, изтъква американското издание.

Нахлуването в Украйна започна с голяма увереност и желание за преустройство на световния ред. Макар Путин да понесе серия от военни загуби, които намалиха авторитета му по света, той засили хватката си върху властта у дома, като използва войната, за да унищожи опозицията и да създаде едно затворено и параноично общество, отнасящо се враждебно към либералите, хипстърите, ЛГБТ хората и западната демокрация, пише "Вашингтон пост".

Поддръжниците на Путин обясняват, че той "просто не може да загуби" в Украйна, като се позовават на огромните енергийни богатства на Русия, на ядрените ѝ оръжия и на броя войници, които тя може да хвърли в боя. Тези хора предричат победа за руския президент в украинския конфликт и укрепването на позициите му като лидер на една горда нация, дефинирана от противопоставянето си на Запада.

Някои ключови фигури в бизнеса и държавни функционери казват, че позицията на Путин във властта може да се разклати, тъй като сред елита се засилват съмненията във връзка с тактиката му. Според мнозина представители на елита действията на Путин по отношение на Украйна са погубили прогреса, постигнат в Русия през 30-те години след рухването на Съветския съюз.

Визията на Путин за Русия ужасява мнозина олигарси и представители на властите, които в частни разговори разкриват мислите си, че войната е катастрофална грешка във всяко отношение. Тези хора обаче не предприемат никакви действия, сковани са от страх и не казват публично какво мислят, коментира американското издание.

Това, за което са единодушни представителите на всички лагери, е че Путин не дава индикации, че ще се предаде. В отговор на военните неуспехи на Русия през последните месеци той предприе действия за ескалация на конфликта - направи кадрови промени във въоръжените сили и нареди да бъдат нанасяни брутални въздушни удари по обекти на украинската гражданска инфраструктура.

Путин подсили войските си с мобилизирани и със затворници и сега те са готови за нови офанзиви - руският лидер има нужда от победа, за да съхрани доверието към себе си, обобщава "Вашингтон пост".

mediapool.bg