Кламер БГ - Новини: В ЕС българите са най-близо до руската гледна точка за войната

В ЕС българите са най-близо до руската гледна точка за войната

Война в Украйна

|
Четв, 05 Май 2022г. 15:15ч.
В ЕС българите са най-близо до руската гледна точка за войната

Снимка: Архив

Спрямо останалите граждани на ЕС, българите най-слабо съчувстват на украинците и най-често не виждат Русия като главния виновник за войната в Украйна. Това сочат данните от проучване на Евробарометър, представено в четвъртък от Европейската комисия. По отношението си към войната в Украйна България си прилича единствено с Кипър.

Според проучването само 39% от българите изпитват пълно съчувствие към украинците, 34% - до известна степен, 15% по-скоро не съчувстват, 10% изобщо не изпитват съчувствие. Три на сто не дават отговор. Средно за ЕС данните са съответно 54%, 35%, 6%, 3% и два процента без отговор по същите показатели в посочения ред. Това значи, че всеки четвърти българин е в групата на несъчувстващите.

Мнението, че Русия е основен виновник за войната, се споделя убедено от 27% у нас, за 19% това е отчасти вярно, 21% не са съгласни, 25% са изцяло несъгласни, а 8 на сто не дават отговор. В ЕС дяловете съответно се разпределят между 52%, 26%, 10%, 7% и 5 процента без отговор. Това означава, че българското общество е практически разделено на две половини (по 46% всяка) по въпроса за отговорността за войната.

Попитани за присъединяването на Украйна към ЕС, 23% от българите са съгласни напълно, 28% - отчасти, 14% не са съгласни, 21% решително възразяват, а 14 на сто нямат мнение. В ЕС тези дялове са съответно 30%, 36%, 12%, 10% и 12 процента без мнение.

Едва 49% от българите одобряват действията на ЕС след избухването на войната. Средно в ЕС 69% от участвалите в допитването са изразили подкрепа за европейския отговор. Данните сочат, че 70% от българите и 79% от останалите в ЕС оценяват положително проявата на съпричастност с Украйна.

По въпроса за предоставяне на оръжие на Украйна само 30% от българите са съгласни на подобна мярка, докато в ЕС тя има одобрението на 67% от анкетираните.

Какви са данните за ЕС като цяло?

Мнозинството от европейците смятат, че от началото на войната ЕС е демонстрирал солидарност (79%) и е бил единен (63%) и бърз (58%) в реакцията си.

Европейците одобряват в голяма степен непоколебимата подкрепа за Украйна и за нейния народ. По-специално над девет от всеки десет анкетирани (93%) одобряват предоставянето на хуманитарна помощ на хората, засегнати от войната. 88% от европейците подкрепят идеята за прием в ЕС на хора, бягащи от войната. 80% одобряват предоставената на Украйна финансова подкрепа. 66% са съгласни, че "Украйна следва да се присъедини към ЕС, когато е готова", 71% са убедени, че Украйна е част от европейското семейство, а 89% изпитват съчувствие към украинците.

Подкрепата за санкциите, наложени на Русия след нейното военно нападение срещу Украйна, е много висока. По-голямата част от европейците (80%) одобряват икономическите санкции срещу Русия. 79% от европейците одобряват прибягването до санкции срещу руските олигарси с цел налагане на ясни икономически и политически последици на политическия елит на Русия, отговорен за нахлуването.

Две трети от европейците (67%) подкрепят това, че ЕС финансира закупуването и доставката на военно оборудване за Украйна. Освен това 75% считат, че войната в Украйна показва, че се "нуждаем от засилено военно сътрудничество в рамките на ЕС".

Проучването показва също така широка подкрепа за действията на ЕС в областта на енергетиката, чиято цел е премахването на зависимостта от руските изкопаеми горива. Налице е широк консенсус относно попълването на хранилищата за газ в ЕС, за да се избегнат рисковете от недостиг през следващата зима (86%), вземането на мерки от страна на ЕС за повишаване на енергийната ефективност на сградите, транспорта и стоките (85%) и факта, че войната в Украйна прави по-наложително инвестирането в енергия от възобновяеми източници (84%).

90% от европейците са съгласни, че следва да се вземат мерки на европейско равнище за ограничаване на последиците от нарастващите цени на енергията за потребителите и предприятията. 86 % от анкетираните европейци заявяват, че нарастващите цени на енергията се отразяват значително на покупателната им способност.

mediapool.bg