Кламер БГ - Новини: Българската помощ за Украйна е от времето на СССР и не е способна да поразява цели в Русия

Българската помощ за Украйна е от времето на СССР и не е способна да поразява цели в Русия

Война в Украйна

|
Вт, 11 Юни 2024г. 14:49ч.
Българската помощ за Украйна е от времето на СССР и не е способна да поразява цели в Русия

Снимката е илюстративна, зенитни комплекси C 300, БГНЕСУкрайна не е искала разрешение с предоставеното от страната ни въоръжение да нанася удари по цели в Русия, заявиха българското министерството на отбраната.

Киев системно призовава западните страни да й позволяват да използват дареното й оръжие, за да атакува цели в Русия, но НАТО няма общо решение.

Всяка страна преценява сама каква е да е позицията по този въпрос.

"Не са поставяни конкретни специфични условия, изрично забраняващи използването от въоръжените сили на Украйна на предоставената от нас военна помощ по цели на територията на Руската федерация, освен това тя да се използва при спазване на установените норми на международното хуманитарно право и Устава на ООН. Към нас такова директно запитване не е отправяно от украинска страна", посочват от МО в отговор на въпроси на БНР.

В същото време от МО уточняват, че "помощта, която в действителност България предоставя и може да си позволи да предостави към момента".

"В случая изобщо не става въпрос за западни модерни системи с голям обсег, които да могат да поразяват в дълбочина военни цели на руска територия.

mediapool.bg