Кламер БГ - Новини: Военните се нуждаят от 4.2 млн. лева месечно, за да пазят границата

Военните се нуждаят от 4.2 млн. лева месечно, за да пазят границата

България

|
Пет, 20 Авг 2021г. 16:01ч.
Военните се нуждаят от 4.2 млн. лева месечно, за да пазят границата

Оградата по границата с Турция като нова, сн. БГНЕС

Министерството на отбраната има нужда от 4 милиона и 200 000 лева месечно, за да осъществи плановете за посрещане на мигрантски натиск, каза военният министър Георги Панайотов.

Той потвърди, че плановете за охраната на границите с Турция и с Гърция включват разполагането на 1 050 военнослушещи и 145 единици техника.

"Ако разположим пълния брой военнослужещи според плановете и пълния брой техника, която имаме готовност да разположим, ще ни трябват около четири милиона и двеста хиляди лева на месец. Няма ги в бюджета на министерството, ако няма актуализация не можем да ги използваме", каза военният министър.

Търсят се пари за сеч на растителността, която бута оградата

Увеличен мигрантски натиск, бурна растителност, която заплашва да блъсне граничната ограда с Турция и липса на пари за поддръжка на съоръжението. Такава е ситуацията в района на Елхово, стана ясно по време на среща на областния управител на Бургас Мария Нейкова с шефа на граничната полиция Иван Стоянов.

Ще са нужни около 1.2 млн. лв. за почистване на растителността от стената. Те тепърва ще се искат от правителството. Нейкова обясни, че проблемът е сериозен в участъците, където съоръжението е двуредово. Там растителността и клоните съвсем скоро може да компрометират съоръжението.

За проблема с дърветата разказа преди дни депутатът от ИТН и шеф на вътрешната комисия в парламента Николай Радулов.

"Растителността бясно пораства нагоре, изкъртва отдолу оградата из основи и скоро ще се получат големи дупки на много места в оградата. Това е защото не са отделени средства, не е направен план за поддържане и сега гранична полиция се бори с този проблем", заяви той.

Колко време ще отнеме отпускането на парите и евентуалното почистване засега не е ясно. Пари вече са искани веднъж в началото на година. Тогава от областната управа е настоявала да й се дадат 682 хил. лв. Средствата обаче не са отпуснати.

Не се знае и дали тези средства ще са достатъчни. Оградата минава през три области – Бургас, Ямбол и Хасково, а в петъл бе коментирана само първата. Среща с другите двама областни управители ще има идната седмица.

Това обаче не е единственият проблем.

Подстъпите към съоръжението също са в лошо състояние. А с идването на есента се очаква пътищата да станат още по-трудно проходими.

Според Стоянов заради лошото им състояние колите на гранична полиция постоянно се чупят.

Наред с това се е увеличил и мигрантският натиск.

"Имаме увеличение на миграционнния натиск, като ежедневно между 100 и 200 лица биват недопускани да влязат на наша територитория, предимно от Афганистан, по-малко от Сирия, Ирак и други държави. Като прогнозата е за значително увеличаване", заяви Стоянов, цитиран от БНР.

Преди дни военният министър Георги Панайотов заяви, че армията има готовност да прати хора и техника на границата. Засега обаче това не се налагало.

mediapool.bg