Кламер БГ - Новини: Водният режим в Перник се затяга с още един час

Водният режим в Перник се затяга с още един час

България

|
Четв, 02 Ян 2020г. 20:45ч.
Водният режим в Перник се затяга с още един час

Перничани вече ще имат вода по седем, а не по осем часа в денонощието. Това предвижда новият режим, обявен на страницата на общината във фейсбук. От петък, 3 януари, вода в централната градска част, кварталите Мошино, Изток, Тева и селата Люлин, Мещица и Витановци ще има между 15 и 22 часа. Според досегашния режим водоподаването в центъра и кварталите беше от 14 до 22 часа. От съобщението не става ясно какво налага промяната на режима. По-рано икономическият министър Емил Караниколов обясни, че това се прави с цел уеднаквяване на режима.

Колкото по-малко, толкова по-малко

От съобщението на кметството обаче става ясно, че и занапред потребителите в различни части на областта ще имат вода по различно време, но с един час по-малко. В град Батановци например чешмите ще текат от 15 до 22 часа, а не както досега – 8 часа. В кв. "Калкас" вода ще има от 17 до 23 часа вместо от от 5 сутринта до 13 часа. Само за по пет часа в денонощие - между 17 и 22 часа - ще се пуска водата в селата Богданов дол, Черна гора, Ярджиловци и Лесковец. Досегашният режим предвиждаше водоподаване от 14 до 22 часа.

Грешни данни

Притокът на вода към язовир "Студена" се е увеличил с 20 литра в секунда през последните дни вследствие на падналите валежи и снеготопенето, заяви пред БНР Караниколов. Въпреки това ситуацията остава критична – във водоема има малко 2,6 млн. кубични метра при общ обем от 25 млн. кубични метра. Преди няколко дни Караниколов съобщи, че досега местното ВиК е подавало грешни данни, че има около 4 млн. кубични метра. Водата се оказала по-малко, което значи, че се отива към т.нар. "мъртъв обем". Правителството и ВиК планират спешен ремонт на пречиствателната станция, за да може да се взема вода и от дъното на язовир "Студена".

В пещерите

Другата мярка е търсене на допълнителни количества вода в пещери по поречието на р. Струма, обясни Караниколов.

"Това са извори, пещерни извори. Водата е една и съща. Въпросът е да видим, ако изтеглим в момента водата, която е налична там като ресурс, да видим за колко време ще се възстанови. Ако се възстанови толкова бързо, колкото очакваме, това означава, че можем да предприемем съответните действия по-мащабно. Взехме решение, тъй като сме в криза - 10 локации по река Струма, извън язовир "Студена" - водата е чиста, в случай на ситуация, в която трябва да се осигурява вода, да имаме тези сондажи", заяви министърът.

mediapool.bg