Кламер БГ - Новини: Внесен е обвинителен акт срещу Радостин Василев

Внесен е обвинителен акт срещу Радостин Василев

България

|
Вт, 04 Юли 2023г. 16:11ч.
Внесен е обвинителен акт срещу Радостин Василев

Радостин Василев, Снимка: БГНЕС

Прокуратурата е внесла обвинителен акт срещу бившия министър на спорта Радостин Василев, съобщи БТА. Делото е в Софийски градски съд, който предстои да го и насрочи.

Василев, който в момента е независим депутат, ще бъде съден за опит за принуда срещу някогашната си колежка от ИТН Христинка Иванова. Това се случи през пролетта на миналата година, когато партията на Слави Трифонов обяви, че сваля подкрепата си за кабинета на Кирил Петков. Тогава няколко души обявиха, че напускат формацията. Сред тях бе и Василев, по онова време спортен министър от квотата на ИТН. В отговор от партията разпространиха запис, на който се чува как той увещава Иванова също да подкрепи правителството на Петков.

Позицията на ИТН бе, че Василев е действал мутренски и се е опитал да окаже натиск върху депутатката. Той самият отрича.

Този сигнал като че ли бе забравен от прокуратурата до скоро. Междувременно Василев стана депутат от ПП-ДБ, но се скара с тях и обяви, че ще прави собствена партия. Преди това той пусна в публичното пространство запис от националния съвет на "Продължаваме промяната".

От прокуратурата пък обявиха, че искат сваляне на неговия имунитет заради делото за принуда срещу Иванова. Няколко дни по-късно Василев сам се отказа от защитата си. Той твърди, че не е извършил престъпление.

След като пусна записа от партийното заседание, стана ясно, че е образувано и дело за принуда срещу самия Василев. Така той се оказа в позицията на заподозрян и евентуална жертва на едно и също престъпление.

mediapool.bg