Кламер БГ - Новини: Властта очаква ръст за заразата идните седмици. Но всичко е под контрол

Властта очаква ръст за заразата идните седмици. Но всичко е под контрол

Коронавирус

|
Ср, 03 Март 2021г. 14:25ч.
Властта очаква ръст за заразата идните седмици. Но всичко е под контрол

Властта отчете, че контролира ситуацията с новия подем на коронавирусната инфекция в България и не вижда проблем в хаоса с ваксинацията. След като с отварянето на заведенията от 1 март отпаднаха и последните ограничения срещу разпространението на Covid-19 у нас, от оперативния щаб заявиха, че сегашният ръст на заразата не е вследствие на отменените мерки, а заради британския вариант на вируса.

Здравната система е подготвена за плавно покачване на случаите

"В момента сме в третата решителна битка и вълна на коронавируса. Здравната ни система е подготвена за плавното покачване на случаите, което отчитаме. Но разчитаме на самосъзнанието, на личния избор и усещането за свобода на българите. Личната отговорност е тази, която ще предпази гражданите", заяви премиерът Бойко Борисов, който свика работно съвещание с Националния оперативен щаб на 3 март, националния празник на България.

По същото време президентът Румен Радев заяви на връх Шипка, че "властта се опитва да постави под карантина националната ни памет"

, визирайки отменените от властите традиционни тържества заради пандемията. Забраната така или иначе бе пренебрегната, тъй като на върха се събраха много хора, дошли без официална организация.

Прилаганите мерки у нас са правилни и затова страната ни е на 18-о място по място по заболеваемост в Европа, отчете министър-председателят на съвещанието в МС.

"Имаме също 243 576 ваксинирани и над 208 000 души оздравели", подчерта Борисов, цитиран от пресслужбата на правителството.

Министър-председателят добави, че с очакваните големи количества ваксини след 9 март, отново ще могат да се ваксинират по 20 000-21 000 души на ден. "Така че имаме ли ваксини, те много бързо ще бъдат поставени - и фазите ще вървят, и зелените коридори също. Въпросът е фирмите производители да си спазват стриктно договорите", заяви министър-председателят.

Здравният министър Костадин Ангелов докладва, че заради наблюдаваното повишение на случаите на Covid-19 се увеличават болничните легла на национална база с оглед подготовката на здравната система. "Към момента ситуацията е под контрол. Очакваме новите дози ваксина в България, с които ще задоволим потребностите на българските граждани и ще увеличим хода на ваксинацията в страната", обеща министър Ангелов.

В края на февруари той прогнозира "пълен контрол над епидемията" до месец и половина – тоест, до средата на април.

Зам.-председателят на Българския лекарски съюз Николай Брънзалов изтъкна, че общопрактикуващите лекари са готови да се включват по-активно в процеса на ваксинация. "Би било добре 50% от всички постъпващи у нас ваксини да бъдат предоставени на общопрактикуващите лекари с цел да бъдат обхванати определени групи от населението като уязвими пациенти и възрастни хора с хронични заболявания", поясни д-р Брънзалов.

Към момента личните лекари са получили средно ¼ и по-малко от заявените от тях количества ваксини, при положение, че записаните в списъците им са предимно възрастни и хора с хронични заболявания. Не повече от половината от общо 4000 лични лекари в страната са успели да получат средно по 2-3 флакона (20–30 дози) ваксина, стана ясно във вторник.

Главният здравен държавен инспектор и член на НОЩ доц. Ангел Кунчев отчете на съвещанието при премиера, че заболеваемостта у нас бавно и постепенно расте: "В следващите 2-3 седмици ще сме свидетели на нарастване на случаите - това е третата вълна, предизвикана от британския вариант на коронавируса. Моят призив към българските граждани е да продължат да спазват мерките, за да може вълната, която ще преживеем, да е максимално под контрол и максимално ниска".

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на НОЩ проф. Тодор Кантарджиев също информира, че покачването в някои области на страната на новите случаи не се дължи на разхлабването на мерките, а на циркулацията на британския вариант.

"Този вариант се оказа много по-лесно предаващ се и много по-лесно заразява хората. В България все още не е доказан нито бразилският, нито южноафриканският щам, доказва се

само британският", докладва още проф. Кантарджиев.

Няма как да разрешим Спутник V

Във връзка с темата за възможността на доставки от ваксини, извън одобрените от ЕК до момента, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов подчерта, че българското законодателство е изцяло синхронизирано с европейското и съгласно него оценката за всеки нов лекарствен продукт следва да се извършва от Европейската агенция по лекарства, се казва в съобщението на МС.

Най-вероятно става дума за руската ваксина Спутник V, за чието прилагане в България настоя лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Нашето национално законодателство не ни позволява българската агенция по лекарствата да извърши такава оценка, тъй като регламентът е задължителен и трябва да попадне в оценката на Европейската агенция по лекарствата", уточни Кирилов и добави: "На този етап България не може да извърши национална процедура като оценка на която и да е ваксина, различна от тези, които са разрешени за употреба".

Богдан Кирилов подчерта, че страната ни има пълната готовност, след като приключи оценката на европейската агенция, в България да бъдат създадени условия за бързото прилагане на ваксините, които в бъдеще ще бъдат одобрени.

И да не провалим туристическия сезон

Премиерът Борисов разпореди на здравния министър Ангелов да започне обсъждането на правилата и мерките, при които у нас ще се допускат чужди туристи:"Много ясно трябва да сме посочили на нашия туристически бранш как ще приемаме туристите - с писиар, без писиар, с антигенен тест, със зелен паспорт или така като считате за правилно. Но ясно да е определено, за да не провалим новия туристически сезон".

mediapool.bg