Кламер БГ - Новини: Властите в Брюксел обявиха най-висока степен на терористична заплаха

Властите в Брюксел обявиха най-висока степен на терористична заплаха

Свят

|
Съб, 21 Ноем 2015г. 19:12ч.
Властите в Брюксел обявиха най-висока степен на терористична заплаха

В нощта срещу събота властите в Белгия повишиха нивото на терористична заплаха на най-високата 4-та степен за региона на Брюксел.

Предишната 3-та степен на тревога означаваше "възможна и вероятна" заплаха, а сега тя се определя като "сериозна и предстояща", според белгийския национален орган за анализи на сигурността. Полицейските патрули в Брюкселската метрополия се удвояват, метрото е спряно от движение. На населението се препоръчва да избягва места със силна концентрация на хора като летища, гари, търговски центрове, концерти или други публични прояви, както и да не се разпространяват слухове, а да се следят само съобщенията на официалните власти.

Обявяването на четвърта степен на тревога бе предшествано от заседание на основните министри, полицията и силите за сигурност.

Повишаването на степента на тревога се дължи на нови данни във връзка с разследването на атентатите в Париж. Засега не се дават повече подробности за причините, за да се позволи на съдебните следователи да продължат разследването си.

"Съветът към населението е да избягва места, където се събират много хора - търговски центрове, концерти или станции на обществения транспорт, където това е възможно", каза говорител на правителствения кризисен център.

Заплаха от атнетати в: търговски центрове, градски транспорт и обществени места

Министър председателят Шарл Мишел съобщи по-късно, че решението е взето "след информации за риск от атентат подобен на този в Париж".

Потенциалните му цели са търговски центрове, градският транспорт и събития, на които се събират много хора.

"Следователно става дума за заплаха от атентати на няколко места, които трябва да бъдат направени от няколко души. Ще мобилизираме много големи сили за сигурност" , каза Мишел.

Ключова фигура в парижките атентати е била арестувана в петък вечер в региона на Брюксел, предаде държавната телеизия RTBF, позовавайки се на свои неназовани източници.

По време на обиск в дома на задържаното лице в предимно мюсюлманския квартал Моленбеек са намерени три или четири оръжия. Две други са намерени в пикап наблизо.

Според няколко местни издания химически продукти и експлозиви да били открити при серията полицейски обиски в последните дни в Моленбеек.

Армията патрулира с полицията

Министърът на външните работи Дидие Рейндерс каза, че 1 000 войници са пратени да патрулират по улиците заедно с полицията. Военните и тежки бронетрансопртьори бяха на всички оживени публични места, институции, хотели в центъра на Брюксел, съобщава "Клуб Z".

За останалата част от страната е в сила трета, предпоследната, степен на терористична заплаха за "възможно или вероятно" нападение. Преди парижките атентати, от които измина седмица, в тази категория бяха поставени единствено отделни обекти като американското посолство, например.

Брюкселският квартал Моленбек е смятан за база на джихадизма в Европа, отбелязва "Франс прес". Предполагаемият организатор на терористичните атаки в Париж, Абделхамид Абауд, който бе убит в сряда, и двама от извършителите - братята Брахим и Салах Абдеслам, са родом от там. Брахим се самовзриви при едно от нападенията, а Салах избяга и е в неизвестност.

Последният път, когато белгийската столица бе в такова положение, бе през май 2014 г., когато нападател уби четирима души в еврейски музей в града. Тогава в четвърта степен на тревога бяха поставени еврейски училища, синагоги и няколко други институции.

Заради извънредната обстановка в белгийската столица от българското външно министерство репоръчват на българските граждани редовно да се осведомяват за развитието на ситуацията и да избягват силно посещавани обществени места.

Десетима задържани

По-късно през деня полицията на Белгия е задържала най-малко 10 души в Брюксел и в района на Берж в провинция Валонски Брабант, съобщи БНТ, цитирайки ТАСС.

Четирима души са били задържани при проверка на подозрителен автомобил на площад Гран Саблон в центъра на Брюксел, съобщи местен тв канал. Шестима младежи са задържани при бензиностанция в района на Берж в провинция Валонски Брабант, съобщи преди това в. “Либр Белжик”. Твърди се, че заподозреният за парижките атентати Салах Абдеслам често е спирал на тази бензиностанция.

mediapool.bg