Кламер БГ - Новини: Заев: Трябва да минат изборите в България, за да има промяна

Заев: Трябва да минат изборите в България, за да има промяна

Свят

|
Нед, 06 Дек 2020г. 10:07ч.
Заев: Трябва да минат изборите в България, за да има промяна

Република Северна Македония няма да започне преговори за членство в Европейския съюз до края на годината, каза премиерът Зоран Заев в интервю за македонското радио Канал 77.

Той каза, че очаква спора със София да се реши след парламентарните избори у нас.

"Мисля, че трябва да изчакаме да минат изборите след края на март", посочи той.

Заев коментира и интервюто, в което каза, че имаме обща, а не споделена история и което предизвика протести в Република Северна Македония.

Политиците, които не поставят кариерата си на първо място са тези, които носят решения, коментира Заев и даде за пример как и премиерът Бойко Борисов е критикуван у нас, че говори за македонски език и народ.

Това обаче не е точно така, тъй като Борисов избягва подобни теми. Вицепремиерът Красимир Каракачанов обаче систематично си позволява неуважителен тон към Скопие. Партията му ВМРО ще използва тази карта и по време на предизборната кампания.

България наложи вето върху преговорната рамка на Северна Македония и така Скопие няма да може да започне преговори с ЕС в рамките на германското ротационно председателство, което завършва в края на годината.

Берлин се опитваше да придвижи Северна Македония и Албания към ЕС, но това няма да стане.

Владо Бучковски: България е най-големият съюзник на Северна Македония

Бившият премиер Владо Бучковски, който бе назначен от правителството на Зоран Заев за специален пратеник за България, от своя страни коментира, че "България е нашият най-голям съюзник, подкрепящ европейското членство на Северна Македония".

Бучковски е оптимист, че страните от Западните Балкани, които имат обща история, могат да намерят решение за нея.

Владо Бучковски декларира готовност да работи така, че българската страна да не остава впечатлението за скрити намерения на Скопие.

"Ние имаме искрени намерения и имаме желанието да докажем, че вярваме в договора за приятелство и добросъседство", каза Бучковски пред БНР.

"Назначаването ми е още един сериозен сигнал за добросъседство, че Северна Македония иска да намерим съвместно решение, което ще направи и двете страни горди и никой няма да се чувства унизен", добави той.

По думите му Северна Македония ще извърви пътя си към Европейския съюз за 6-8-10 години.

"Дайте ни сега шанс, за две години постигнахме значителен напредък", призова Владо Бучковски.

Бучковски изрази разочарованието си от действията на опозицията в Северна Македония, но отбеляза, че това са вътрешни проблеми на страната, които тя трябва да разреши.

От това задачата на правителството в Скопие не става по-трудна и по-тежка, но решимостта нараства, посочи той.

Опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ организира улични протести срещу евентуални отстъпки към България. Северна Македония навлезе в политическа турбуленция, след като София наложи вето върху преговорната ѝ рамка заради езика на омразата и спорните исторически въпроси.

mediapool.bg