Кламер БГ - Новини: Вицепремиерът защити назначението на приятелката на Лукарски

Вицепремиерът защити назначението на приятелката на Лукарски

България

|
Съб, 18 Окт 2014г. 11:57ч.
Вицепремиерът защити назначението на приятелката на Лукарски

Вицепремиерът по управление на еврофондовете Илияна Цанова защити пред Дарик радио в събота назначението на бившата й съветничка Ива Йорданова, която оглави временно Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ).

Йорданова, която е член на "Движение България на гражданите" (ДБГ), привлече вниманието на медии заради слуховете, че има любовна афера с коалиционния партньор на ДБГ в Реформаторския блок и лидер на СДС Божидар Лукарски. По-късно самият Лукарски призна, че е влюбен в нея и ще иска да се оженят, но първо трябва да успее да се разведе с досегашната си съпруга, от която има две деца.

Тя бе назначена начело на ДАБЧ със заповед на премиера Георги Близнашки, който преди това уволни досегашния временен председател на Държавната агенция за българите в чужбина Йордан Янев. Причина за това станаха публикуваните от Mediapool и в. "Сега" резултати от проверка на прокуратурата в агенцията, които създават тежки съмнения за корупция в институцията.

"В българския политически живот критичната маса на свързани лица отдавна е постигната. Крайно неуместни са опитите да се спекуллира с личния живот на един човек. Нека да съдим по свършената работа. Търсех подходящ човек, който да работи с тази агенция", заяви Цанова в събота, запитана дали назначението на Йорданова не е някакъв реверанс към Реформаторския блок

Тя припомни, че ДАБЧ са установени тежки нарушения и основната функция на Йорданова ще бъде да съдейства на държавните органи да извършат назначените проверките за краткия срок, определен от вицепремиера – до края на октомври.

Цанова повтори, че бившата й съветничка се е справила отлично със задачата да направи активна кампания през социалните мрежи за изборите: "Кампанията беше много успешна, въпреки малкия си бюджет – 6 000 лв., тя се свърза с хората, които направиха интерактивната карта на изборните секции, отговаряше непрекъснато на съобщенията в страницата ни във Фейсбук".

"Това, че Йорданова има връзка с политик - има много такива хора. Никога няма да назнача човек, който не харесвам професионално", добави още вицепремиерът.

При назначаването на Йорданова за съветник на Илияна Цанова, от пресслужбата на вицепремиера специално уточниха, че кандидатурата й е избрана заради "опита й на млад човек, живеещ и учещ в чужбина, както и защитените идеи как да се развива комуникацията със сънародниците ни зад граница по нов и модерен начин".

Тя е бакалавър по бизнес администрация, специалност международен бизнес, от колежа "Бъркли" в САЩ – 2009 г. Работила е в Hewlett-Packard и Pfizer като специалист по управление на бизнес процеси. В България стана известна като участничка в шоуто "Умна и красива", организирано от "Шоуто на Слави Трифонов".

mediapool.bg