Кламер БГ - Новини: "Витоша ски" отрича проблем с кабинка 111, но я спира по "морални" причини

"Витоша ски" отрича проблем с кабинка 111, но я спира по "морални" причини

България

|
Четв, 28 Ян 2016г. 20:22ч.
"Витоша ски" отрича проблем с кабинка 111, но я спира по "морални" причини

Съоръженията на Симеоновския лифт са в пълна техническа изправност, линията ще работи с толкова кабинки, от колкото има нужда, според потока от туристи, но "от морална гледна точка няма да пускаме кабина 111 в движение". Това заяви в четвъртък Радослав Пеев, началник на ски пистите и въжения парк във "Витоша ски", по повод инцидента с 5-годишното дете, което изпадна именно от тази кабинка и по чудо оцеля на 24 януари.

От компанията изпратиха до медиите протокол, според който извършена предишния ден проверка на кабинките на лифта е установила, че всички са изрядни и може да се използват без проблем. Изключение направили една-две, които обаче се нуждаели от текущ ремонт заради счупени стъкла, обясни Пеев пред Mediapool.

Кабинка 111 не фигурира сред посочените в изпратен от компанията протокол за извършена проверка на 26 януари от Държавната агенция по метрологичен и технически надзор (ДАМТН), който изрично описва кои кабинки може да бъдат пуснати в експлоатация. От компанията обаче твърдят, че няма и протокол, който изрично да иска спирането й. Според Пеев злополучната кабинка се сваля от линията, защото "и вие да видите номер 111 няма да се качите в нея", а не защото имала технически проблеми.

Разминаване на твърденията

Проверката на ДАМТН на лифта "Симеоново" е приключила с "категоричното заключение, че съоръжението е в пълна техническа изправност", каза считаният за собственик на "Витоша ски" Цеко Минев пред "Дневник".

Компанията разпространи протокол за изпитания специално на затварящия механизъм в кабина 111, проведени на 27 януари в присъствието на представител на ДАМТН. При извършени в движение на лифта 10 посредователни инспекции било установено, че той се заключва нормално и при всички заключвания палецът заема нормалното си положение. "Проверяващите са извършили и изпитания с упражняване на натиск върху крилата на вратата, при които тя е останала затворена", се казва в официално съобщение на "Витоша ски".

Разследващите да кажат как детето е паднало

Радослав Пеев заяви, че няма никаква представа как вратата се е отворила в движение в понеделник и е паднало детето и това трябвало да установят разследващите органи в рамките на образуваното досъдебно производство.

В същото време от ДАМТН в понеделник съобщиха, че проверка на злополучната кабинка установила "частична възможност за непълно заключване на затварящия се механизъм". Пеев обаче твърди, че не е виждал протокол на агенцията с такава констатация.

Изразяваме отново тревогата си от станалия инцидент и очакваме компетентните органи да завършат своята работа и да изяснят случая докрай, призовават от "Витоша ски".

"Разговаряхме с производители на лифтове и такова нещо никъде не се е случвало. Има много странни въпроси около инцидента", заяви Цеко Минев.

Той цитира изчисленията на служители на "Витоша ски", че случаят е станал на височина 3.80 метра и това е била най-ниската точка на лифта спрямо земята по цялата дължина на трасето. Според него това оспорвало твърденията на бащата на детето, че синът му е паднал от 8 метра.

"При возенето с лифт има правила за безопасност, както има такива и при пътуването със самолет. Не можем да гарантираме сигурността на пътуващите, ако не се спазват правилата за безопасност", каза Минев. Той призова ползващите съоръженията да спазват правилата.

"Витоша ски" обаче използва случая отново да лобира за изграждането на нова и по-голяма ски зона в природния парк, срещу което обаче има жалби от екоорганизации в съда. Според компанията проблемът с модернизацията на ски съоръженията е в противоречащи се законови разпоредби.

Със законови колизии оправдана липсата на модернизация на ски съоръженията

Фирмата обяснява, че според промени в Закона за горите от 2012 г, подмяната на съществуващите лифтове изисква промяна на статута на земите под тях, които в момента са гори, а планът за управление на парка забранява изключването на всякаква земя от държавния горски фонд в парка.

Друг посочен проблем пред рехабилитацията на лифтовете в планината е изискването при подмяна на старото съоръжение да се сменят и фундаментите и стълбовете, което пък се води ново строителство в парка, което също е забранено.

Компанията допълва, че докато съществуват тези проблеми, който и да е собственик на ски съоръженията на Витоша, няма да може да ги модернизира.

mediapool.bg