Кламер БГ - Новини: Висшисти кандидатстват за улични чистачи в Индия

Висшисти кандидатстват за улични чистачи в Индия

Свят

|
Пет, 22 Ян 2016г. 14:03ч.
Висшисти кандидатстват за улични чистачи в Индия

Над 19 000 индийци са подали молба за 114 места за улични чистачи в северния индийски град Амроха. Мнозина от кандидатите са с дипломи за магистри по бизнес администрация и с бакалавърска степен, съобщиха властите, цитирани от ДПА.

Високото равнище на безработица в Индия принуди някои хора с добро образование да си търсят каквато и да е работа. Уличните чистачи в Индия са сред най-ниските позиции в професионалната класация.

Според йерархичната система на хиндуизма хората са разделени по рождение на четири касти -

на свещениците, на войните, на търговците и на работниците. Тези, които не принадлежат към нито една от тях, се наричат "далитите", което е пренебрежително и означава "недокосваните".

В страната се приема, че е "деградиращо или осквернително" да се заеме работно място за "далитите", каквото е уличен чистач.

"Сред разгледаните досега 6000 молби има завършили хуманитарни специалности, дори инженери и магистри по бизнес администрация", каза Фаиз Алам от общинския съвет на Амроха. Той допълни, че това е показателно за равнището на безработица в страната.

Работата на уличен чистач не изисква образователен ценз. Наетият просто трябва да мете с метла и да поддържа каналите срещу 17 000 рупии или 250 долара месечно.

Хиляди квалифицирани младежи все още чакат да ги извикат за интервю, пише в. "Таймс ъв Индия".

mediapool.bg