Кламер БГ - Новини: Викторина предизвиква ядрените любители от цял свят

Викторина предизвиква ядрените любители от цял свят

Общество

|
Пон, 09 Ноем 2020г. 19:10ч.
Викторина предизвиква ядрените любители от цял свят

Всеки в света, който се интересува от ядрените технологии, е предизвикан да се включи в продължение на 24 часа

на 10 ноември в Глобална атомна викторина. Въпросите в нея ще са на 11 езика и участниците ще могат не само да проверят знанията си в областта, но и да научат нови и малко известни факти директно от специалисти от различни части на света, които ще участват в Международния образователен проект Global Atomic Quiz.

Викторината ще се състои от 25 въпроса с различна трудност, вариращи от това как да се получи злато от живак до сравняване на слънчевата и ядрената енергия.

Инициативата по повод Световния ден на науката, иницииран от ЮНЕСКО, е на руската държавна корпорация "Росатом", която е поканила атомни експерти, учени, университетски преподаватели и представители на международни организации да обяснят верните отговори и да споделят научни факти, които малцина знаят.

За всеки от 11-те езика ще има по един експерт - всички с различен произход и от различни части на света. Привлечени към инициативата са Джон Линдберг, експерт по ядрена енергия в Световната ядрена асоциация (WNA) във Великобритания, Егор Задеба, преподавател и инженер от Националния изследователски ядрен университет MEPhI в Русия, Асмаа Ханафи, изследовател в областта на енергетиката и околната среда в Александрийския университет в Египет, както и Петрус Пенанен, доктор по ядрена физика, член на градския съвет на Хелзинки във Финландия.

Участниците ще получат дигитален сертификат, който да разпечатат или да споделят с приятели в социалните мрежи.

mediapool.bg