Кламер БГ - Новини: Виктор Орбан и партията му вероятно ще бъдат преизбрани на изборите в неделя

Виктор Орбан и партията му вероятно ще бъдат преизбрани на изборите в неделя

Европа

|
Нед, 06 Апр 2014г. 12:41ч.
Виктор Орбан и партията му вероятно ще бъдат преизбрани на изборите в неделя

Очаква се премиерът Виктор Орбан и неговата партия ФИДЕС да извоюват победа на провеждащите се в неделя в Унгария парламентарни избори, предаде Ройтерс.

Последните допитвания до общественото мнение отреждат за партията на Орбан до 51 процента, за крайнодясната партия Йоббик - 20 процента, а за оглавяваната от социалистите лява коалиция - 21 процента, посочва ДПА.

Гласуването става по нов изборен закон. Местата в парламента бяха намалени от 386 на 199. За първи път право на глас ще имат 200 000 етнически унгарци, живеещи в съседните на Унгария държави.

Останалите партии в Унгария ще се опитат да прескочат 5-процентовата бариера за влизане в парламента.

Партията на Орбан ще има достатъчно места в парламента, за да състави ново правителство, което

е знак, че избирателите не се обезпокоени от политиката на премиера, разгневила ЕС и чуждите инвеститори.

Единственият въпрос е дали ФИДЕС ще има две трети мнозинство в парламента, за да извърши конституционни промени.

Орбан се представя като защитник на националния суверенитет и приложи политика, която нанесе удар на банките и на много чужди компании. Той твърди, че мерките му, в това число национализирането на 14 милиарда долара активи на частни пенсионни фондове, са били необходими, за да се стабилизират финансите на страната и да се избегне крах в гръцки стил.

Орбан обещава, ако бъде преизбран да продължава напред с политиката си, като продължава да намалява цената на енергията и да се избави от ипотечните кредити в чужда валута, които са бреме за домакинствата. Банките се страхуват, че това може да им донесе още повече загуби.

Премиерът изтъква, че е помогнал за намаляване на безработицата до 3 процента от 8,6 процента, които бяха в първата година на мандата му. Критици твърдят, че данните са неверни, че са "трик на статистиците".

Критици казват още, че Орбан е използвал мандата си, за да ограничи свободите, в частност свободата на словото. Те посочват, че четирите промени на конституцията са затегнали контрола върху медиите и са намалили властта на Конституционния съд.

В по-бедните североизточни части на Унгария много хора смятат, че през последните четири години не е имало подобряване на стандартите на живот, посочва Ройтерс.

Лявата коалиция, водена от социалиста Атила Мещерхази, обещава да намали цените на основните храни и да повиши минималната заплаха, но подкрепата за нея пострада от вътрешните борби за ръководни постове и от корупционни скандали, отбелязва Ройтерс.

Така че за разочарованите от ФИДЕС унгарци остава само като алтернатива крайната дясна партия Йоббик. Добро представяне на Йоббик на тези избори може да й помогне да се представи добре и на вота за Европейски парламент през май.

Самата Йоббик се представя като единствения избор за унгарците, които смятат, че са били изоставени от всички правителства в посткомунистическото минало на страната, било то леви или десни.

Партията обещава създаване на нови работни места, строги мерки срещу престъпността, предоговаряне на държавния дълг на страната и референдум за европейското членство на Унгария, както и изправяне на съд на корумпираните политици, предаде Ройтерс.

mediapool.bg