Кламер БГ - Новини: Виктор Орбан го увърта за кандидатурите на Финландия и Швеция за НАТО

Виктор Орбан го увърта за кандидатурите на Финландия и Швеция за НАТО

Свят

|
Пет, 24 Фев 2023г. 14:57ч.
Виктор Орбан го увърта за кандидатурите на Финландия и Швеция за НАТО

Виктор Орбан

Унгарският премиер Виктор Орбан каза днес, че са необходими допълнителни разговори между парламентарните групи преди ратифицирането от Унгария на кандидатурите на Финландия и Швеция за НАТО, по което унгарските депутати ще започнат да дебатират следващата сряда, предаде Ройтерс.

В изказване пред общественото радио Орбан каза, че е помолил депутатите от своята партия ФИДЕС да подкрепят кандидатурите, но добави, че някои депутати "не са много ентусиазирани" за разширяването на НАТО и искат повече дебати по въпроса.

Орбан каза още, че в крайна сметка, трябва да се каже ясно, че Унгария подкрепя членството на Финландия и Швеция в НАТО, но добави, че опасенията на Турция относно кандидатурата на Швеция трябва също да бъдат отчетени, иначе усилията за разширяване може да се провалят.

"Що се отнася до Турция, тя също е наш съюзник и затова е необходимо да чуем гласа ѝ", каза Орбан.

Анкара казва, че Стокхолм приютява хора, които тя нарича "терористи". Турция неотдавна посочи, че ще одобри само кандидатурата на Финландия за членство в НАТО, а Унгария твърди, че ратификацията от нейна страна е забавена от законодателни неуредици, свързани със законите, необходими за деблокиране на фондовете на Европейския съюз за страната.

"Необходимо е да вземем под внимание позицията на Турция, тъй като в крайна сметка целият процес може да бъде блокиран. Ако не се постигне решение на проблема с Турция, разширяването може да се провали", допълни Орбан.

mediapool.bg