Кламер БГ - Новини: Виден лейбърист иска нов референдум за Брекзита преди изборите

Виден лейбърист иска нов референдум за Брекзита преди изборите

Европа

|
Ср, 11 Септ 2019г. 13:19ч.
Виден лейбърист иска нов референдум за Брекзита преди изборите

Опозиционната Лейбъристка партия трябва да се обяви срещу Брекзита и за насрочването на нов референдум, който още преди изборите да отмени напускането на ЕС. Това се очаква да каже в сряда заместник-председателят на Лейбъристката партия Том Уотсън в реч, в която се разграничава от позицията на лидера на партията Джереми Корбин.

Според Ройтерс Уотсън ще заяви, че не съществува решение, което да се нарече "добра сделка за Брекзит", и че лейбъристите трябва категорично да започнат кампания за оставане в ЕС.

"Единственият начин веднъж и завинаги да се излезе от безизходицата на Брекзита е народен вот чрез референдум", ще каже той. По думите му "парламентарните избори може изобщо да не решат този хаос".

Корбин е казвал, че иска избори, след които лейбъристите да инициират нов референдум за напускане или оставане в ЕС. Консервативната партия на премиера Борис Джонсън твърди, че лейбъристите не искат да се съобразят с резултата от референдума от 2016 г. и желанието на обществото Великобритания да излезе от ЕС.

Резултатите от оповестена в сряда анкета сочат, че Консервативната партия има значително по-висок рейтинг от Лейбъристката. Според онлайн допитването на "Кантар", проведено между 5 и 9 септември, партията на премиера Борис Джонсън има подкрепата на 38 на сто от избирателите, докато лейбъристите - на 24 процента. И двете партии имат спад от 4 пункта спрямо предишно проучване.

mediapool.bg