Кламер БГ - Новини: Вигенин: Изборите могат да ни вкарат в още по-тежка агония, все още е възможно мнозинство

Вигенин: Изборите могат да ни вкарат в още по-тежка агония, все още е възможно мнозинство

България

|
Нед, 10 Юли 2022г. 14:07ч.
Вигенин: Изборите могат да ни вкарат в още по-тежка агония, все още е възможно мнозинство

Кристиан Вигенин

Мнозинството от българските граждани не иска нови избори. Времето за диалог и търсене на съгласие около реформите, за които сме се събрали, не е изтекло. Колкото и да е малък шансът, трябва да се направим това усилие. Това заяви заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на БСП Кристиан Вигенин в ефира на БНР.

„Продължаваме Промяната“ трябва добре да преценяват подхода и действията си, защото започват много да ми приличат на „Има такъв народ“ от миналото лято, когато някак си ИТН се обиди, че не са му подкрепили правителството, предизвика изборите и ги виждаме къде са сега, коментира Вигенин.

В политиката, по думите му, през последните години сме били свидетели на различни тактики и подходи, но вече е времето на коалициите, които ще стават все по сложни. „Изисква се мъдрост да управляваш и поддържаш такава коалиция. И трябва да има достатъчно мъдрост, за да се поставят реалистични цели“, категоричен бе социалистът по отношение на политическите събития.

Проблемът сега не идва от БСП, той възникна от взаимоотношенията между ПП и ИТН. Именно липсата на този политически опит, който ги изстреля миналата година и ги направи първо ИТН и след това ПП първи политически сили, доведе до сегашната ситуация, коментира Вигенин. Тези противоречия от последните седмици може да бъдат преосмислени и да се последва разумния подход, предложен от БСП и ДБ“, обясни Вигенин причините, довели до политическото напрежение и подчерта, че в момента трябва да се решават въпроси, които са на дневен ред след управлението на ГЕРБ, а за някои от тях, според него, мерките трябва да бъдат взети сега и веднага.

Според заместник-председателя на БСП все още може да бъде продължено това, за което коалиционните партньори са тръгнали, а въпросът за формиране на правителство все още не е приключил. “Програмата, която беше договорена миналата седмица за следващите 6 месеца, е доста конкретна, със социални ангажименти, както и във връзка с Плана за възстановяване - това не може да стане в следващите седмица-две, както президентът си го представя. Трябва да бъдем реалисти в целите, които си поставяме. Това не е самоцел за нас, ние имаме конкретни ангажименти, за които сме се договорили и са важни, като например безплатните лекарства за деца до 14-годишна възраст, безплатните учебници за деца до 12 клас, двете тарифи за електроенергия и редица други“, допълни Вигенин за приоритетите в договорената управленска програма и подчерта, че има сериозен ангажимент да започне и прегледът на статута на болниците.

Вигенин изрази съмнение доколко колегите им от „Продължаваме Промяната“ биха седнали на разговор с „Има такъв народ“, защото, според него, коалиционното взаимодействие в рамките на парламента с ИТН е било трудно. „По-важното е какво постигаме и какво предстои за България, както и как ще решаваме проблемите и подготовката на страната за сложната ситуация, която идва зимата“, добави депутатът от левицата.

"Създадохме правителството, за да разграждаме модела на ГЕРБ и това не може да стане с депутатите на ГЕРБ. Затова няма как да бъдат приети подобни оферти", заяви Вигенин. Повод за коментара му бе заявеното от Бойко Борисов, че е щял да осигури 3-ма депутати от ГЕРБ, които да подкрепят кабинет с мандата на "Продължаваме промяната".

"Изборите могат да ни вкарат в още по-тежка агония. Нашата преценка е, че в този парламент все още е възможно да се формира мнозинство, което да продължи промяната", подчерта депутатът от БСП и добави, че всяко търсене на съгласие е стъпка в добра посока.

"Ако третият проучвателен мандат дойде при БСП, бихме положили усилие. Трябва да проведем разговори с останалите три партии, с които започнахме - ПП, ДБ и ИТН", заяви Вигенин.

mediapool.bg