Кламер БГ - Новини: Взривяването на чешкия склад: Под зоркия поглед на зам.-шефа на ГРУ

Взривяването на чешкия склад: Под зоркия поглед на зам.-шефа на ГРУ

Свят

|
Вт, 20 Апр 2021г. 19:01ч.
Взривяването на чешкия склад: Под зоркия поглед на зам.-шефа на ГРУ

Операцията по взривяване на склада с боеприпаси в чешкото село Върбетице през 2014 г. е била наблюдавана лично от зам.-шефа на ГРУ ген. Андрей Аверянов. Това твърди в свое разследване сайтът Belingcat.

Заради експлозията Чехия изгони 18 руски дипломати и обяви, че взривът е дело на агенти на ГРУ. Инцидентът бе свързан с българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев. Според чешките власти атаката е била насочена срещу боеприпаси на фирмата му ЕМКО, държани във въпросния склад, които трябвало да бъдат транспортирани в Украйна. Гебрев отрича тази версия и твърди, че никога не е планирал реекспорт за Украйна.

Един от агентите, участвали в операцията по взривяване, е замесен и в отравянето на Гебрев година по-късно – през април 2015 г., пише Belincgat. Това е Денис Сергеев, пътувал под псевдонима Сергей Федотов. Другите двама ключови участници – Анатоли Чепига и Александър Мишкин – пък са заподозрени за отравянето на Сергей Скрипал в Солсбъри през 2018 г.

Подготовката

През септември 2014 г. Сергеев и Егор Гордиенко (също обвинен от българската прокуратура за отравянето на Гебрев) пътуват от Москва за Женева. На следващата сутрин наемат кола, с която изминават 545 километра. Според Belincgat те може да са пътували до секретна база на ГРУ в района на френския курорт Шамони. През цялото време Сергеев води комуникация с ген. Аверянов. Използват предплатени телефони.

На 2 октомври същата година командирът пътува от Москва за Лисабон под името Оверянов. Той е купил билет за обратен полет към Виена на 7 октомври, но не го изпозлва. Вместо това още на 4-ти лети за Женева и се връща в Москва на 6 октомври през Варшава. На следващия ден е на работа в централата на ГРУ. Междувременно всички участници в операцията резервират полети, с които ще стигнат до дестинации на няколко часа от склада, който предстои да бъде взривен седмица по-късно.

На 13 октомври Аверянов пристига във Виена и по план трябва да пътува обратно на 15 октомври. За връщане на същата дата билет има и друг офицер от ГРУ – Николай Йежов. Той обаче пристига във Виена два дни по-рано – на 11 октомври. На същата дата към Прага летят Чепига и Мишкин.

Други двама офицери – Евгений Калинин и Алексей Капинош – пъутват към Будапеща под прикрието на дипломати, пренасящи поща.

Към Върбетице

През следващите няколко дни всички пристигат. Чепига и Мишкин кацат в Прага, настаняват се в хотел и публикуват в социалните мрежи снимки от стария град. Йежов каца във Виена, където пристига и ген. Аверянов. На 13 октомври Мишкин и Чепига пътуват до Острава, град в близост до Върбетице. Една от версиите е, че цялата група се е срещнала именно там.

Не е ясно кога и как са заложени взривовете във военния склад. Според чешката полиция Чепига и Мишкин са се представили за търговци на оръжие от Таджикистан и са поискали да влязат. Те искат достъп за периода 13-17 октомври. Складът избухва на 9.25 ч. сутринта на 16 октомври. Загиват двама души.

Пътуване

Малко преди експлозията Чепига и Мишкин се качват на самолет на "Аерофлот“, с който стигат от Виена до Москва. Той излита 40 минути след взрива.

Ген. Аверянов и Йежов стигат до Виена с кола. И двамата са изпуснали планираните си полети за връщане. Аверянов купува нов билет и лети същата вечер. Йежов остава и се връща в Москва чак на 3 ноември 2014 г.

Прецизна операция

Взривяването на чешките складове всъщност е добре обмислена операция и доста по-прецизна, отколкото изглежда, пише Belingcat. Изданието посочва, че в нея са участвали поне шестима души от ГРУ, а надзорът от ген. Аверянов сочи важността й, защото офицер от такъв ранг рядко участва лично в операции. Според тях зам.-шефът на службата е пътувал само за още една друга – през 2015 г.

Аверянов лично е докладвал за хода на операцията. Според Belingcat по това време той си е говорил и с хора от кабинета на външния министър Сергей Лавров.

След чешката операция участниците в нея са наградени с държавни отличия.

mediapool.bg