Кламер БГ - Новини: Взривът в Хитрино не е причинен от контактната мрежа, потвърди втора експертиза

Взривът в Хитрино не е причинен от контактната мрежа, потвърди втора експертиза

България

|
Четв, 15 Ноем 2018г. 16:17ч.
Взривът в Хитрино не е причинен от контактната мрежа, потвърди втора експертиза

Взривът при трагичния влаков инцидент в Хитрино в началото на декември 2016 г., при който загинаха седем души, а други 29 бяха ранени, не е причинен от контактната мрежа, а от печка с твърдо гориво в района, потвърди допълнителната пожаро-техническа експертиза, назначена от Шуменския окръжен съд през юни.

Този въпрос бе поставен от магистратите след приемането на първоначалната четворна експертиза, изработена от обвинението, която още в досъдебната фаза заключи, че изтеклият от дерайлиралите цистерни газ пропилен се е възпламенил от печка.

Подсъдими смъртта на седем души и нараняванията на други 14 са машинистите на дерайлиралия влак Димитър Михнев и Радослав Петков, служители на частния жп превозвач "Булмаркет Рейл Карго", собственост на една от най-големите русенски компании "Булмаркет ДМ".

По време на заседанието на съда в четвъртък инж. Марко Марков от Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в МВР беше категоричен, че взривът няма как да е причинен от контактната мрежа, тъй като в този момент в нея не е имало напрежение.

Според заключенията на авторите на експертизата възпламеняването на пропилена е станало между 3 и 5 минути след дерайлирането на композицията. Изчисленията им сочат, че през 80-сантиметров отвор в цистерната са изтекли 45 тона пропилен за 39 секунди.

"Зоната на контактната мрежа, където се намира – там концентрацията на изтеклия газ е много по–висока. Задължително трябва да се получи разсейване на облака, за да попадне концентрацията на пропилена с въздуха тази потенциално експлозивна атмосфера – между долни и горни граници за взривяване на този газ", обясни Марков.

Подсъдими за трагедията са само двамата машинисти, тъй като според назначената от прокуратурата съдебно-техническа експертиза влаковата композиция е навлязла в жп отклонението със скорост от 78 км/ч при разрешени 40 км/ч.

mediapool.bg