Кламер БГ - Новини: Взривете в Иганово са заради нов тип боеприпаси

Взривете в Иганово са заради нов тип боеприпаси

България

|
Ср, 15 Апр 2015г. 08:54ч.
Взривете в Иганово са заради нов тип боеприпаси

По-вероятната версия за взрива в Иганово е новият тип боеприпаси, който до момента не е произвеждан или разглобявани във ВМЗ-Сопот, коментира бившият заместник-министър на отбраната и специалист по взривните вещества Валентин Радев пред Нова телевизия. Той се появи и пред бТВ, където обясни, че липсата на достатъчно квалифицирани кадри също е възможно обяснение за проблемите в завода

Преди ден във ВМЗ-Сопот се взривха около 500 термобарични гранати, а властите подозират саботаж. Валентин Радев напомни, че гранатите не са били в хранилището на завода, а са престоявали в производственото помещение.

"Оказва се, че това е ново изделие, не са тези (гранати), които се правят от години (във ВМЗ-Сопот). Може би една от версиите по-скоро да става въпрос за технологична грешка заради новия тип боеприпаси. Взривното вещество е специално, не е класически тротил, то е летливо и течно. Не е ясно дали то е изпитано добре", обясни Радев.

Той допълни, че няма как боеприпас да се взриви от само себе си, но допълни, че не е задължително да има пряка човешка намеса. Според него неправилното съхранение на гранатите също може да е причина за взривяването им.

"Въпросът е защо са в цеха тези боеприпаси. Това е техническа територия. В северната част има хранилище, където при специален режим се съхраняват боеприпаси. Може и неподходящите условия да са причина. Те също нарушени", коментира Радев пред Нова телевизия.

Пред бТВ той говори повече за кадрите в завода. Радев обясни, че в складовете за боеприпаси в Иганово са назначавани неквалифицирани кадри, а експертите са били освободени. Той даде за пример жена, която е била химик в склада, а сега работи на бензиностанция. Предишен началник вече работи в гумаджийница. “Затова питам – кой е местният началник?”, попита Радев.

Той разкри, че след трагедията в Горни Лом общо 300 души, които са неквалифицирана работна ръка, са били назначени в склада в Иганово. Скоро е бил сменен и Съветът на директорите след решение на Министерство на икономиката.

Депутатът каза, че в България има достатъчно специалисти в тази област, но не се назначават, защото са високоплатени.

mediapool.bg