Кламер БГ - Новини: Взрив на военна мина нанесе щети по румънски кораб в Черно море

Взрив на военна мина нанесе щети по румънски кораб в Черно море

Свят

|
Пет, 09 Септ 2022г. 13:20ч.
Взрив на военна мина нанесе щети по румънски кораб в Черно море

Взривена мина в Черно море, сн. ВМС-България

Румънският миночистач "Лейтенант Димитрие Николеску" претърпя леки щети след взрив на морска мина в Черно море. Инцидентът е станал на повече от 40 километра от пристанище Констанца, съобщи агенция Аджерпрес.

Екипажът от 75 души не е в опасност, плаваемостта на кораба не е засегната и на борда няма сериозни повреди. Друг военен кораб е заминал, за да окаже помощ и да изтегли повредения миночистач до пристанището в Констанца, се посочва в изявление на щаба.

Щабът на военноморските сили посочва, че въпреки че са били взети мерки за безопасност, след настъпването на тъмнината, поради неблагоприятните метеорологични условия корабът е бил ударен от мината, носена от бурята.

Експлозията е направила малка дупка на границата на ватерлинията на кораба в кърмовата част, уточнява Щабът на военноморските сили.

След началото на въоръжената агресия на Руската федерация в Украйна това е третата военна мина, която достига в зоната на отговорност на румънските военноморски сили.

От началото на войната досега в западната част на Черно море са унищожени 28 морски мини, от които три от Турция, две от Румъния, една от България и 22 от Украйна, посочва Щабът на военноморските сили на Румъния, цитиран от Аджерпрес.

mediapool.bg