Кламер БГ - Новини: Ветко Арабаджиев даден на прокурор и заради неплатени 7 млн. лв. екоглоби

Ветко Арабаджиев даден на прокурор и заради неплатени 7 млн. лв. екоглоби

България

|
Вт, 30 Окт 2018г. 16:04ч.
Ветко Арабаджиев даден на прокурор и заради неплатени 7 млн. лв. екоглоби

Издирваният с европейска заповед за арест заради данъчни престъпления туристически бос Ветко Арабаджиев е даден на прокуратурата и заради неплатени екологични глоби в размер на 7 млн. лв. Това съобщи на пресконференция в Бургас директорката на регионалната екоинспекция Тонка Атанасова, цитирана от БТА във вторник.

Става въпрос за наложени санкции на пречиствателната станция за отпадни води "Елените", обслужваща едноименния курорт. Собственик и на съоръжението, и на курорта е Ветко Арабаджиев, обясни тя.

Пречиствателната станция на "Елените" работи без разрешително за воден обект от 2012 г. и през годините са й налагани различни глоби, последната от които е от 2018 г. и е за близо 1.8 млн. лв. Тази санкция е изчислена на базата на резултатите, получени от контролните измервания, които показали високо превишение на емисионните норми и така общите глоби на съоръжението надхвърлят 7 млн. лв., уточниха от РИОСВ.

През летния сезон при проверки са били наложени глоби и на пречиствателни станции в Китен и Лозенец. Това лято по постъпили сигнали на зеления телефон на РИОСВ са били извършени 16 проверки, които основно били за замърсяване на плажните ивици с мазутни топчета, посочи Атанасова.

mediapool.bg