Кламер БГ - Новини: Великотърновско училище печели пари от трюфели в двора

Великотърновско училище печели пари от трюфели в двора

България

|
Пон, 16 Септ 2019г. 13:44ч.
Великотърновско училище печели пари от трюфели в двора

Професионалната гимназия по електроника във Велико Търново организира по-различни извънкласни занимания за своите ученици. От тази година те ще събират трюфели, които училището ще продава, а средствата от тях ще използва за инвестиции в материалната база.

В края на юни ученици открили случайно в двора на гимназията находище от скъпите гъби. "Слязох в двора с моите колеги и видяхме, че наистина дворът е пълен с трюфели – черни и бели", разказа преде "Нова телевизия" директорът на училището Нели Николова. "Беше малко смешно да се обадя на министъра и да кажа: "Господин министър, в нашия двор е пълно с трюфели. Но човек като си е роден с късмет", добави тя.

Тя информирала министерството за находището, тъй като мълвата за него се разнесла бързо и хора, чули за трюфелите, идвали в двора, за да копаят. "И това ни накара ние да помислим как да си защитим територията", обясни директорът. Така от министерството отпуснали средства за ограда и охрана на двора. Сега пазач на двора е кучето Рекс. Скоро гимназията ще се сдобие и с още едно куче - търсач на трюфели.

"Вече имаме двама кандидати да развеждат това куче, което е пазач, а други двама ученици, които имат представа от трюфели, ще развеждат другото куче за трюфелите", уточнява Николова.

Освен, за да подпомгнат училищния бюджет, младежите ще търсят трюфели и с образователна цел, а екипът ще се ръководи от учител, който ръководи екоклубовете в гимназията. Кампанията за трюфели ще започне през ноември, а при добра реколта и доходи от гимназията смятат да купят нови компютри и интерактивни помагала за своите ученици.

mediapool.bg