Кламер БГ - Новини: Великобритания ще поднови усилията за споразумение с ЕС за Северна Ирландия

Великобритания ще поднови усилията за споразумение с ЕС за Северна Ирландия

Европа

|
Пет, 12 Ноем 2021г. 13:44ч.
Великобритания ще поднови усилията за споразумение с ЕС за Северна Ирландия

Дейвид Фрост

Британският министър за Брекзит Дейвид Фрост ще заяви пред зам.-председателя на Европейската комисия Марош Шевчович, че Обединеното кралство ще поднови усилията за постигане на споразумение за протокола за Северна Ирландия и ще участва в интензивни разговори през следващите няколко седмици, съобщава "Таймс", цитиран от Ройтерс.

Фрост има намерение да подчертае пред Шефчович, че въпреки резервите на Лондон към предложението на ЕК за ограничаване на проверките на стоките, които се движат между Великобритания и Северна Ирландия, то би могло, след промени, да бъде основа за споразумение, пише вестникът, като цитира свои източници.

Според протокола, подписан в рамките на споразумението за Брекзит, Северна Ирландия остава обвързана с много от митническите регулации и правила на единния пазар на ЕС, въпреки че е част от Обединеното кралство. Това води до митнически проверки на търговията между Великобритания и Северна Ирландия.

Проверките обаче засягат особено силно придвижването на стоки като месо, млечни продукти и лекарства. Обединеното кралство възразява и срещу ролята на съда на ЕС в прилагането на споразумението. В резултат на различията Лондон заплаши, че може да активира член 16 на споразумението за Брекзит, който позволява на някоя от страните едностранно да прекрати прилагането на части от него, ако те се окажат неочаквано вредни.

Днес Шевчович ще бъде в Лондон за дискусии по темата за Северна Ирландия.

mediapool.bg