Кламер БГ - Новини: Великобритания финансира улично осветление и видеонаблюдение след убийство на жена в Лондон

Великобритания финансира улично осветление и видеонаблюдение след убийство на жена в Лондон

Свят

|
Вт, 16 Март 2021г. 16:34ч.
Великобритания финансира улично осветление и видеонаблюдение след убийство на жена в Лондон

Британското правителство възнамерява да увеличи средствата за улично осветление и камери за видеонаблюдение като част от мерки за осигуряване на защита на жените и момичетата, предаде Асошиейтед прес.

Плановете бяха обявени след убийство на млада жена, отвлечена този месец от улицата в Лондон.

Премиерът Борис Джонсън заяви снощи, че правителството ще увеличи повече от два пъти - на 45 милиона лири, парите за мерки за безопасност в кварталите. Властите възнамеряват и да разширят обхвата на пилотен проект за присъствие на цивилни полицаи във и около барове и нощни клубове.

Мерките бяха обявени след среща на министри от правителството, прокурори и представители на ръководството на полицията, свикана след отвличането и убийството в Южен Лондон на 33-годишната Сара Евърард. Много британци призоваха да се направи повече за сигурността на жените на обществени места.

През последните няколко дни стотици хора се включиха в протести в центъра на Лондон в памет на Евърард въпреки ограниченията за събранията заради коронавируса.

"Трябва да премахнем насилието срещу жените и момичетата и да направим така, че системата на наказателното правораздаване да ги защитава по-добре", заяви Джонсън.

Евърард изчезна на 3 март, докато се прибирала към дома си в лондонския квартал Клапъм. Тленните й останки бяха открити около седмица по-късно в Кент, на югоизток от Лондон. За отвличането и убийството й е обвинен Уейн Къзинс, служител в Лондонската полиция.

Днес Къзинс се яви пред Централния наказателен съд в Лондон за кратко изслушване по видеоконферентна връзка. На него 48-годишният мъж, държан в строго охраняван затвор в Югоизточен Лондон, беше изслушан, за да потвърди самоличността си. За 9 юли е планирано изслушване за това дали обвиняемият се признава за виновен, а делото се очаква да започне в края на октомври.

mediapool.bg