Кламер БГ - Новини: Великобритания засича нов вариант “Делта плюс“, който е по-заразен

Великобритания засича нов вариант “Делта плюс“, който е по-заразен

Коронавирус

|
Съб, 23 Окт 2021г. 18:09ч.
Великобритания засича нов вариант “Делта плюс“, който е по-заразен

Великобритания засича нов вариант “Делта плюс“, който е по-заразен

Новият мутирал вариант на коронавируса “Делта плюс“ (AY.4.2), който се разпространява в момента във Великобритания, най-вероятно е по-заразен, смятат британски експерти, цитирани от ББС.

Местните здравни власти сложиха ”Делта плюс” в

графата “под наблюдение”, като за момента няма данни болестта да протича по-тежко.Вариантът се открива при около 6% от секвенираните проби, но делът му се увеличава.

Според учените наличните ваксини би трябвало да защитават хората и от този вариант.

Има хиляди различни варианти на Covid, които циркулират по целия свят. Вирусите мутират през цялото време, така че не е изненадващо да се появяват нови версии.

AY.4.2 е издънка на Делта, което включва някои мутации на шиповия протеин, който вирусът използва, за да проникне в човешките клетки. Тези мутации са открити в различни други линии на коронавируса от началото на пандемията.

Няколко случая на подобни мутации са установени САЩ и Дания.

Обединеното кралство вече предлага бустерни дози Covid ваксина на хора с по-висок риск от тежко протичане на заболяването, за да е сигурно, че те имат най-пълната защита. В страната всички ограничителни мерки бяха премахнати още през юли заради успеха на ваксинационната кампания.

mediapool.bg