Кламер БГ - Новини: Великобритания е първата страна, одобрила Оксфордската ваксина

Великобритания е първата страна, одобрила Оксфордската ваксина

Коронавирус

|
Ср, 30 Дек 2020г. 10:52ч.
Великобритания е първата страна, одобрила Оксфордската ваксина

Великобритания стана първата страна в света, одобрила ваксината срещу коронавирус на AstraZeneca и Оксфордския университет. Това ще доведе до експанзия на имунизационната кампания в Обединеното кралство, съобщи BBC.

Според здравните власти пускането на ваксината на пазара ще започне на 4 януари и ще се ускори през първите няколко седмици на следващата година.

Великобритания е поръчала 100 милиона дози от производителя AstraZeneca - достатъчно за ваксиниране на 50 милиона души.

Одобрението на ваксината от британския регулатор означава, че тя е едновременно безопасна и ефективна.

Тя е разработена през първите месеци на 2020 г., тествана е на първия доброволец през април и оттогава е преминала през мащабни клинични изпитвания с участието на хиляди хора.

Това е втората ваксина, одобрена в Обединеното кралство след тази на Pfizer-BioNTech през декември. Повече от 600 000 души в Обединеното кралство вече са ваксинирани, откакто Маргарет Кийнън стана първата ваксинирана извън клиничните проучвания.

Но ваксината Oxford-AstraZeneca ще доведе до значително ускоряване на ваксинацията, тъй като е евтина и лесна за масово производство.

От решаващо значение е, че тя може да се съхранява в стандартен хладилник, за разлика от вваксината на Pfizer-BioNTech, която се нуждае от ултра студено съхранение при -70 ° С. Така че оксфордската ваксина ще се прилага по-лесно в домовете и личните лекари.

Приоритетните групи за имунизация във Великобритания са възрастни хора, обитатели на домове за грижи и здравни работници.

Одобрението на оксфордската ваксина идва след като здравните власти във Великобритания обявиха, че страната е изправена пред "безпрецедентни" нива на инфекция, а здравните служители в части на Уелс, Шотландия и южната част на Англия изразиха опасения от нарастващия натиск върху британската здравна служба (NHS).

Колко ефективна е Оксфордската ваксина?

Има три различни нива на ефективност в зависимост от дозовите режими - 62%, 70% и 90%.

Първоначалният анализ на данните от клиничното проучване показва, че 70% от хората са защитени от развитие на Covid-19 и никой не е развил тежко заболяване или е имал нужда от болнично лечение.

Ефективността е била само 62%, когато хората са получили две пълни дози от ваксината и 90%, когато са им били дадени първоначално половин доза, а след това и пълна.

Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти (MHRA) одобри прилагането на две пълни дози от ваксината Oxford-AstraZeneca.

Непубликувани данни обаче показват, че оставянето на по-голям интервал между първата и втората доза увеличава общата ефективност на ваксината.

Не е имало достатъчно ясни данни, за да може британският регулатор да одобри приложението на половин доза и пълна доза.

Как действа?

Оксфордската ваксина използва вирусен вектор, базиран на отслабена версия на причинителя на обикновената настинка (аденовирус), съдържащ генетичния материал на шиповия протеин на SARS-CoV-2. След ваксинацията се произвежда повърхностен шипов протеин, което подготвя имунната система дна човек да атакува Covid-19 при евентуална инфекция.

mediapool.bg