Кламер БГ - Новини: Великобритания: Депутати искат закон срещу руска намеса в политиката

Великобритания: Депутати искат закон срещу руска намеса в политиката

Свят

|
Четв, 29 Окт 2020г. 10:39ч.
Великобритания: Депутати искат закон срещу руска намеса в политиката

Британски депутати и активисти заявиха, че сезират съда с цел да бъде променено законодателството и така да се избегне намеса в изборите в страната, като упрекнаха правителството в "бездействие" на фона на подозренията за руска намеса през последните години, предаде Франс прес.

Те критикуват "бездействието на правителството и неспособността му да запълни пропуските в закона", твърдейки, че кабинетът не изпълнява ангажиментите си според Европейската конвенция за правата на човека, която защитава правото на свободни и честни избори.

Те настояват съдебната система "да бди правителството да спази своя юридически ангажимент за независимо разследване на заслужаващите доверие твърдения за руска намеса и коректно да брани бъдещите избори от чуждестранна намеса", обясни в комюнике адвокат Теса Грегъри от кантората Ли Дей, представляваща групата.

Молбата, към която са се присъединили парламентаристи лейбъристи, либерални демократи и други опозиционни депутати, е подадена, след като през юли бе публикуван доклад на британска парламентарна комисия за случаи на руска намеса в политиката на кралството. Комисията прикани правителството да разследва възможни случаи от този род, по-специално по време на кампанията за Брекзит през 2016 г., като упрекна кабинета, че сериозно е подценил съответните рискове.

Правителството протестира срещу твърденията, че се е задействало със закъснение, като изтъква, че "няма доказателства за успешна намеса в референдума за ЕС". То увери обаче, че Русия представлява "абсолютен приоритет, що се отнася до националната сигурност", допълва АФП.

mediapool.bg