Кламер БГ - Новини: Вежди Рашидов: Който надраска паметник, е престъпник

Вежди Рашидов: Който надраска паметник, е престъпник

България

|
Нед, 14 Юли 2019г. 12:31ч.
Вежди Рашидов: Който надраска паметник, е престъпник

Който надраска паметник е престъпник, заяви пред БНТ в неделя председателят на комисията по култура и медии в парламента Вежди Рашидов.

Думите му бяха в отговор на въпрос какъв човек е този, които драска по Паметника на съветската армия.

"Паметници не бива да се драскат, защото паметник идва от памет. Никой не може да задраска историята", обобщи Рашидов.

През седмицата той предложи поправка в Закона за културното наследство, с която десетократно се вдигат санкциите за посегателство върху паметници на културата с национално и световно значение, които са в Индикативната листа на ЮНЕСКО.

Предстои второ четене на поправките в Закона за културното наследство, където този текст ще бъде разгледан и гласуван. Повод за предложението е вандализъм в пещерата "Магурата".

"Рисунките в "Магура" са унищожени безвъзвратно. Това е страшно престъпление. Унищожена е многовековната история на една нация. Влиза някакво леке и остава безнаказано. Националната история не може да се унищожава безразборно", обясни Рашидов.

Депутатът от ГЕРБ коментира, че очаква в някакъв момент Бойко Борисов да се оттегли от лидерската позиция в партията. Според Рашидов, Борисов може да постъпи както Ахмед Доган, който стана почетен председател на ДПС.

"Чувам го напоследък хвърля едни хубави изречения - път на младостта, явно той е разумен човек, ще намери границата, за да може като Доган в един момент - да има влиянието, но да може по един елегантен начин да подготвя кадри.

Аз мисля, че е достатъчно умен и разбира, че има смяна на поколенията. Доган навреме се отдръпна. Остави едни по-млади хора да въртят това колело, но без да изпуща колелото, все пак то е негово. Смятам, че той(Борисов) е разумен и ще влезе в тази схема”, разви тезата си Рашидов.

mediapool.bg